U noći muzeja, u petak 29. siječnja, članice i članovi Društva svetog Izidora Seljaka posjetit će posudionicu i radionicu narodnih nošnji i etnografski muzej.
Polazak iz Samobora je u 18:30 sati, a sastanak je kod franjevačke crkve u Langovoj ulici. Za one koji dolaze iz Zagreba, susret je predviđen u ulici Baruna Trenka 1, u Posudionici i radionici narodnih nošnji u 19:30 sati. Svi ste pozvani da nam se pridružite.
Što ćemo vidjeti?
1) Šestinske švelje
Potaknuti potrebom za očuvanjem tradicijskog tekstilnog rukotvorstva HSPD “Sljeme” 2005. godine osniva sekciju za izradu šestinskih narodnih nošnji pod nazivom „Šestinske švelje“. Osnovna zadaća sekcije je da u nasljeđe prenese znanja i vještine starih obrta vezanih uz izradu šestinske narodne nošnje na mlađe generacije. U sekciji djeluju odrasle švelje, pomladak i opančari. Švelje kroje, vezu i šivaju nošnje, štrikaju čarape, svitere-reklece i vunene rupce, izrađuju lajbeke, surine, te popravljaju stare nošnje. Opančari izrađuju opanjke – žutake i ševro cipele. Za novo izrađenu mušku i žensku svečanu šestinsku narodnu nošnju sekcija je 2015. godine osvojila prvu nagradu na manifestaciji “Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih narodnih nošnji Hrvatske”.
2) Koncert HSPD „ Sljeme“
U svjetlu teme Noći muzeja, predstavljamo Hrvatsko seljačko pjevačko društvo „Sljeme“ iz Šestina, nekadašnjeg sela u okolici Zagreba, čija je narodna nošnja postala prepoznatljiv simbol grada Zagreba. Uz to, HSPD „Sljeme“ (osnovano 1895. godine) jedno je od najstariji folklornih društva ne samo u Zagrebu, već i u Hrvatskoj, te punih 120 godina njeguje etnografsku baštinu svoga kraja.
3) Stalni postav etnografskog muzeja
Bogata izložba narodnih nošnji iz svih dijelova Hrvatske.