Molimo vas za pomoć u tiskanju knjige.
Sudjeluj i ti u očuvanju samoborske baštine!
Pripremili smo knjigu Narodna nošnja župe Samobor, a sada moramo osigurati sredstva za tisak. Kao neprofitna udruga koja nema drugih sredstava financiranja osim donacija svojih članova i prijatelja, molimo ponovno za pomoć, vjerujući u vašu susretljivost koja nikada nije zakazala.

Molimo vas, članove i prijatelje udruge Ekosspiritus i Društva sv. Izidora Seljaka za pomoć.
Zašto su se članice Udruge Ekosspiritus fotografirale nakon što su svukle svoju odjeću?
Zašto su i članovi učinili isto?
Kako je baba trla lan?
Gdje su se ljudi okupljali prije no što su nastali shopping centri?
Što je to za Irce i Škote još uvijek dvojno, a za Samoborce pouzdano sigurno?
Kakva je veza između Društva sv. Izidora Seljaka i konoplje?
I, na kraju krajeva, kakve to veze ima s tobom?
Članice i članovi i Društva sv. Izidora Seljaka koje djeluje pri udruzi Ekosspiritus svukli su sa sebe svoju odjeću pa su odjenuli tradicijsku odjeću svojih djedova, očeva, baka i mama. Pozirali su potom, a nesvakidašnje fotografije koje su nastale bit će objavljene u knjizi, zajedno s bogatim i opsežnim tekstom o samoborskoj narodnoj nošnji. Nadaju se da će tako i kod budućih čitatelja probuditi zahvalnost prema baštini koju su nam ostavili naraštaji koji su, radeći na svojim poljima, proizvodili hranu, ali i lan i konoplju od kojih su izrađivali, tkali i šivali svoja odijela, seljačku narodnu nošnju.
Tkanjem su platnu udahnjivali dušu, dušu čitavog svog naroda, puka samoborskog kraja. Tako je i njihova narodna nošnja postala dio našeg identiteta, Samoborki i Samoboraca, našeg Samobora.
Zauvijek će ostati tajna jesu li prilikom fotografiranja članice i članovi Društva sv. Izidora Seljaka ostali vjerni tradiciji koja nalaže da se ispod glavne odjeće ne nosi donje rublje. Jesu li poput Iraca i Škota ostali vjerni tradiciji do kraja ili su se prilagodili današnjem vremenu. Ostat će tajna. Drugih tajni nema, radili smo projekt s ljubavlju, za nas same, za naše obitelji i prijatelje, za naraštaje koji dolaze. Pripremajući je, ostali smo i sami iznenađeni brojnim novim spoznajama o samoborskoj narodnoj nošnji. Knjiga želi tiho i nenametljivo u nama obnoviti spoznaju da nismo ni siročad ni roblje, ni bezimeni, ni beskućnici nego baštinici slavne prošlosti koja je namrla identitet kojim se danas ponosimo. Nama je narodna nošnja baština koje se ne odričemo, iako je nosimo tek prigodno.

Narodna nošnja samo jedne župe, starodrevne Župe sv. Anastazije u Samoboru, toliko je bogata da može ispuniti jednu knjigu. I ne samo to. Narodna nošnja koju su odjenuli članovi i članice Udruge dio je Etnografske zbirke Udruge Ekosspiritus i obitelji Librić, koju je 2015. godine Ministarstvo kulture RH proglasilo kulturnim dobrom.

Želite li pomoći u realizaciji ovog projekta, rezervirajte primjerak ove knjige i prije no što je otisnuta. Javite se na e-mail ekosspiritus@gmail.com s naznakom “Želim pomoći tisak knjige Narodna nošnja župe Samobor”.

Uplatom od 100 kuna, kupujete knjigu koja će na više od 200 stranica, na 135 g kunstdruck papiru, tvrdog uveza i visoke kvalitete , izaći za nekoliko tjedana, odnosno čim svi zajedno osiguramo njen izlazak.

Osim što ćete nakon tiskanja knjige dio baštine imati u svojoj biblioteci, moći ćete je, s vremena na vrijeme, razgledati i poput nas biti ponosni što je samoborska narodna nošnja i u trećem tisućljeću dio naše bogate tradicije.

Zahvalni za svaku vašu pomoć

Članice i članovi udruge Ekosspiritus i Društva svetog Izidora Seljaka

Samobor, 7.travnja 2017.