90. obljetnica “otkrića” Cerinskog vira
Iako kišovit, prvi vikend u rujnu bio je u znaku obilježavanja 90. obljetnice od “otkrića” Cerinskog vira, najljepšeg slapa u Samoborskom gorju. “Otkrili” su ga samoborski planinari 1927. godine. Grupa planinara, predvođena tadašnjim predsjednikom Stjepanom Šoićem, skrenula je, vraćajući se s Japetića, u kanjon potoka Javorec, naišavši pritom na 10 metara visok slap. Tadašnji kroničari zapisali su da su bili oduševljeni otkrićem, a u gostionici Mike Dumića u Smerovišću doznali su da se zove Cerinski vir. Ubrzo su planinari uredili okolne staze, označili planinarske puteve i s manje ili više uspjeha sljedećih su desetljeća održavali prilaze do slapa.
Članovi HPD-a Sv. Patrik iz Samobora uređivali su 2016. i 2017. godine planinarske puteve, izgradili su dva mosta, uredili strmi dio planinarskog puta uz slap, markirali nove dionice i postavili putokaze. Tako su radnim akcijama pripremili 90. obljetnicu od “otkrića” slapa.
Uz najljepši slap Samoborskoga gorja, Cerinski vir, o 90. obljetnici njegova “otkrića” u vikendu od 1. do 3. rujna održan je bogat program u kojem su sudjelovali članovi HPD-a Sv. Patrik, članovi Udruge Ekosspiritus, izletnici i planinari. Kišovit vikend nije odgodio proslavu, ali je smanjio broj planinara na Cerinskom viru u okviru proslave. No kiša je dala “snagu” slapu koji je na svoj “rođendan”, nakon velike suše, ponovno bio lijep i veličanstven, pun vode i svježine.
U petak, 1. rujna, održan je križni put sa svijećama od Planinarskog doma Cerinski vir do slapa te molitva za sve planinare koji su od njegova “otkrića” do danas prolazili uz vir i bili njegovi posjetitelji u sva godišnja doba.
Subota je započela likovnom kolonijom u kojoj su sudjelovali slikari i kipari Likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske iz Samobora. Nastale su lijepe slike Cerinskog vira, prve u povijesti za koje se zna. Slijedila je euharistija u kapeli sv. Izidora Seljaka uz Planinarski dom Cerinski vir, koju je predvodio vlč. Anđelko Katanec, povezavši evanđelje o talentima s bogatstvom talenata koje su koristili svi oni koji su uredili planinarske putove i slap učinili pristupačnim za planinare i izletnike. Zajedništvo se nastavilo uz zajedničku večeru i druženje uz gitaru i harmoniku.
U nedjelju je u Planinarskom domu Radovan Librić, uz priču o povijesti slapa, otvorio prigodnu izložbu o Cerinskom viru za koju su stare novinske članke, stare razglednice, promotivne turističke materijale i slično prikupili Gordana Ivir, Tomislav Ivir i Radovan Librić. Planinarima je dan na korištenje i žig Cerinskog vira. Predstavljen je i novi promidžbeni materijal o Cerinskom viru čiji je tisak financiran sredstvima Grada Samobora.
Tako je Cerinski vir postao lijepo odredište u Samoborskom gorju, s obnovljenim planinarskim putevima, uređenim planinarskim stazama i mostovima, a u okviru proslave u blizini slapa postavljena je ploča o povijesti Cerinskog vira.