Izlet članova Društva Sv. Izidora Seljaka udruge Ekosspiritus u Bednju i Lepoglavu – potraga za hrvatskom baštinom!

Bednja i Lepoglava bile su hodočasničko – izletničke destinacije posjeta Društva Svetog Izidora Seljaka, u nedjelju 12.svibnja 2019. godine. Izlet je organiziran u okviru projekta „Hrvatska kakvu ne poznajete“. Cilj je spomenutog projekta vidjeti, doživjeti i osjetiti u srcu kulturnu baštinu Republike Hrvatske, koja je zaštićena bilo na državnom ili svjetskom nivou.

Grupa od 40-ak članova i prijatelja Društva imala je jedinstvenu priliku doživjeti Bednju, poznatu po autentičnom Bednjanskom govoru, koji se nalazi na listi nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Riječ je o pozitivnom primjeru zaštite vlastitog narječja u službi očuvanja identiteta, kao zaloga bolje budućnosti.

Bednja nam je pružila gostoprimstvo i u duhovnom smislu, budući da smo sudjelovali na misnom slavlju u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Poveznica Udruge i župne crkve je barokni oltar sv. Izidora seljaka, kojeg na žalost nismo vidjeli prilikom posjete jer se nalazi na restauraciji ali smo duhovno doživjeli povezanost s svecem kojeg štujemo već niz godina.

Nakon zajedništva u blagovanju, ručka u šatoru s prigodnim zabavnim programom, posjetili smo Lepoglavu, koja u svojim njedrima čuva čudesna blaga prošlosti! Impresionirani smo bili umijećem izrade lepoglavske čipke, koje u Lepoglavi bilježi više stoljetnu tradiciju. Čipkarstvo u Lepoglavi prema prepoznatljivom dizajnu, UNESCO je uvrstio u listu svjetske nematerijalne baštine zajedno s čipkom Hvara i Paga. U Ekomuzeju čipke doživjeli smo prekrasnu baštinsku priču a posebno nas raduju planovi razvoja muzeja čipke i čipkarstva, koji su od velikog interesa za razvoj lepoglavskog kraja.

Ne manje zanimljivo bilo je vidjeti i lepoglavsku crkvu Svete Marije. Iako u crkvu nismo mogli ući, oduševio nas je sjaj baroknih oltara koje smo uspjeli pogledati kroz ulazna vrata crkve. Detalje o freskama Ivana Rangera i oltaru blaženog Alojzija Stepinca te ostale povijesne činjenice i zanimljivosti o značaju Pavlina u Hrvatskoj, vjerno nam je predočio voditelj puta,vjeroučitelj Radovan Librić.