Na međunarodnoj konferenciji “Camino de Santiago – Nove prilike, stari izazovi” održanoj 18. i 19. listopada u Torunu, u Poljskoj u organizaciji Sveučilišta u Krakowu i teološkog fakulteta u Torunu, Bratovština Sv. Jakova iz Samobora predstavila je projekte hrvatske mreže Camino ruta čije označavanje je počelo u listopadu s projektom Camino tjedan na otoku Krku, kao i ideje za evangelizaciju na Putu Sv. Jakova.

Na ovoj međunarodnoj konferenciji sudjelovali su predstavnici preko 50 poljskih Camino udruga i bratovština Sv. Jakova, predstavnici teoloških fakulteta u Toruni i Krakowu, kao i akademici te predstavnici udruga Sv. Jakova iz Slovačke, Italije, Irske, Španjolske i Francuske.
Prvi dan konferencije, u sklopu ekonomskog Foruma, na kojem su sudjelovati predstavnici jedinica lokalne samouprave iz Poljske, turistički djelatnici te Camino udruge i bratovštine razgovaralo se o izazovima i prilikama vezanim za mrežu Camino puteva u Poljskoj. Predstavljeni su novi planovi i inicijative za dodatni razvoj ovog popularnog hodočašća Bratovština Sv. Jakova predstavila je projekt hrvatske mreže Puteva sv. Jakova, započet s manifestacijom “Camino tjedan na Krku”, kao dijela europske mreže hodočasničkih puteva prema svetištu Sv. Jakova u Santiago de Composteli. Tijekom međusobne razmjene iskustava, slovačke i poljske Camino udruge iskazale su interes za hodočašćem na hrvatskim rutama tijekom 2020.
Drugi dan konferencije započeo je svečanom misom koji je uz sudjelovanje 15 svećenika predvodio biskup Krzysztof Zadarko iz poljske biskupske konferencije. Konferencija je nastavljena sa izlaganjima o teološkim i povijesnim aspektima hodočašća. Bratovštinu sv. Jakova iz Samobora zastupao je tajnik Vedran Pražen i u svom izlaganju predstavio je postojeće kršćanske programe i sadržaje dostupne hodočasnicima kao i ideje i projekte za evangelizaciju na Putu Sv. Jakova. Među predstavljenim projektima su tematski vodič kroz kršćanske programe i sadržaje, mali letci sa kršćanskim meditacijama u obliku školjke, te “Camino molitvene strelice”. Iznesene ideje su naišle na vrlo konkretan interes za primjenom od strane okupljenih udruga i bratovština Sv. Jakova.

Hrvatska Bratovština Svetog Jakova iz Samobora je zajednica koja nasljeđuje tradiciju hrvatskih bratovština koje još od 1203. godine pomažu hodočasnicima na putu za svetište Svetog Jakova u Santiago de Composteli. Bratovština Svetog Jakova iz Samobora članica je Nadbratovštine Sv. Jakova u Santiago de Composteli, središnje institucije koja okuplja udruge i bratovštine Sv. Jakova iz cijelog svijeta.