Uvijek prekrasna i plodonosna putovanja na daleke destinacije koja puno znače u građenju zajedništva udruge ponovno smo revitalizirali odlazeći u Španjolsku. Bilo je to hodočašće, evangelizacijski put i turističko istraživanje. Članovi Bratovštine sv. Jakova, koja djeluje unutar udruge Ekosspiritus iz Samobora, pozvani su u Santiago de Compostelu od strane Nadbratovštine sv. Jakova povodom svečanosti u prigodi blagdana Ukazanja sv. Jakova, zaštitnika Španjolske. Putovali smo 21. – 25. svibnja u skupini od 17 osoba. Četrnaest punoljetnih i tri maloljetna putnika. Sedam ženskih i deset muških putnika. Jedan svećenik i šesnaest laika.
Krenuli smo prvim letom prema Bruxellesu, gdje nam je duže čekanje na transfer omogućilo razgled grada. Prošetali smo po centru i posjetili katedralu sv. Mihaela i sv. Gudula. Vanjskim izgledom pomalo podsjeća na pariški Notre Dame, a unutra se nalaze fotografije koje podsjećaju kako je upravo to mjesto gdje se odvijaju vjenčanja belgijske kraljevske obitelji. Pogled privlače raskošni vitraji i mnoštvo zanimljivih oltara.
Kasno navečer smo sljedećim letom stigli u Santiago de Compostela, glavni grad Galicije i cilj hodočasničkih puteva Europe. Većina nas se smješta u hostelu Albergue Seminario Menor koji apsolutno možemo preporučiti svima. Riječ je o veličanstvenoj staroj zgradi koja dominira na brežuljku na kojem je sagrađena i protkana je poviješću: kako onom davnom dok su njenim hodnicima promicali bogoslovi i redovnici, tako i ovom današnjom kada su tamo hodočasnici.
U nedjelju smo se okupili na svečanu hodočasničku misu u katedralu sv. Jakova u kojem se nalaze posmrtni ostaci Jakova Starijeg, jednog od odabranih Isusovih apostola. Euharistiju je predvodio nadbiskup Santiaga de Compostele mons. Julian Barrio, koji će kasnije i primiti izaslanstvo Bratovštine u kraći razgovor i udijeliti nam svoj blagoslov. Katedrala sagrađena uglavnom od granita će vas oduševiti svojom uklopljenošću u stari dio grada i povijesnim značajem koji predstavlja. Ovdje točno možete zamisliti kako je ovo mjesto stoljećima utjecalo na duh Europe dok su prema njoj hrlili hodočasnici iz vjerskih razloga, ali i slikari, klesari, kipari, tesari, pjesnici, trgovci, pripovjedači – razvijala se arhitektura, glazba, pjesništvo i književnost. Nije ni čudno da je Vijeće Europe 1987. godine dodijelilo titulu “Glavne ulice Europe”, a UNESCO zaštitio kao svjetsku kulturnu baštinu.
Kada dođete u Santiago svakako preporučamo da za 20 eura obiđete veličanstveni katedralni muzej s ogromnim bogatstvom predmeta koji svjedoče o povijesnom razvitku mjesta, a razgled uključuje i upoznavanje rada majstora Matea, koji je u 12. stoljeću napravio portal iznad vrata (Pórtico de la Gloria) koja postaju jubilarna svake godine kada blagdan sv. Jakova 25. srpnja pada na nedjelju. Papinskom bulom to je odobreno u 12. stoljeću i time ovo svetište uzdiglo na isti rang kao Rim i Jeruzalem. Razgled portala je uključen u cijenu ulaznice i dugo ćete ostati u promatranju kipova svetaca i glazbenika koji svjedoče o talentu i viziji starih majstora.
Kao vrhunac ponude uzdići ćete se u visine i uz pratnju vodiča doći na krovove katedrale. To je posve nova vizura i građevine i cijeloga mjesta, kada sve odjednom promatrate iz ptičje perspektive. Program uključuje i uspon na toranj Carraca, gdje se nalazi lik Zebedeja, Jakovljevog oca. Parni toranj je ukrašen likom sv. Marije Salome, njegove majke.
Drugi muzej koji je vrijedno obići je Muzej hodočasnika, u koji je ulaz besplatan, a upoznat će vas s likom povijesnog pelegrina, hodočasnika: putnika u čvrstim cipelama, sa štapom s vrhom okovanim željezom koji je služio i kao oružje za obranu i kukom na vrhu kojim se mogli skinuti plodove s voćaka na putu i nositi tikvica sa zalihom vode ili vina. Na glavi je bio šešir, nosila se i torba, a sve se ogrtalo dugim obrtačem – pelerinom. Stražarili su pripadnici reda vitezova sv. Jakova koji su osiguravali opasne puteve i čuvali sigurnost putnika kako bi oni sretno stigli na svoje odredište.
Službeni dio puta uključivao je sastanke na kojima je izaslanstvo Bratovštine predstavilo njen rad direkciji fundacije Jacobeo koja djeluje pri regionalnoj vladi Galicije. Izuzetna nam je čast što je naša Bratovština pozvana među uski krug suosnivača Europske federacije Camino udruga.
Direktorica fundacije gđa. Cecilia Pereira iskazala je veliko zanimanje za detalje hrvatske Camino rute i dogovorena je suradnja na razvoju i promociji Camino baštine kao zajedničkog europskog naslijeđa. Prezentirali smo detalje projekta Camino Hrvatska, s već završenim dionicama Camino Imota, Camino Krk, Camino Podravina te novom dionicom Camino Šibenik. Na sastanku s gospodinom Franciscom Duránom, predsjednikom Nadbratovštine sv. Jakova, predstavljena je hrvatska Camino baština i izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te su dogovorene još intenzivnije zajedničke aktivnosti.
Vrhunac putovanja bio je trenutak kada su članovi hrvatske Bratovštine obukli svoja svečana odijela, koja je u muškoj i ženskoj verziji sašila Lidija Momić. Na počasnim mjestima smo sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio don José Fernández Lago, rektor svetišta. Pozdravljajući sve okupljene hodočasnike na različitim jezicima, posebno je istaknuo nazočnost hrvatskih hodočasnika. Predvodili smo zazivnu molitvu, kao jedna od rijetkih bratovština izvan Španjolske kojoj je iskazana čast da predvodi tu tradicionalnu ceremoniju. Tekst su napisali vjeroučiteljica Katarina Pučar i msgr. Nedjeljko Pintarić, a na španjolskom jeziku ju je pročitao tajnik Bratovštine Vedran Pražen. U homiliji nakon molitve rektor svetišta don Jose nastavio je progovarati o temama i simbolima koji su istaknuti u zazivnoj molitvi: školjka, hodočasnički štap i kadionica. Na sastancima i svečanosti sudjelovali su i predsjednik Bratovštine Ante Blažević i dopredsjednica Zorana Mlikota.
Taj je blagdan jedna od rijetkih prigoda kada se koristi velika kadionica „Botafumeiro“, po kojoj je poznata katedrala u Santiago de Composteli, pa smo i taj svečani trenutak mogli doživjeti doslovno iz prvog reda.
Izlazak u svečanim odijelima na glavni trg ispred katedrale privukao je veliku pažnju hodočasnika i mnogo će fotografija Hrvata otići diljem svijeta…
Misu na hrvatskom jeziku predvodio je svećenik koji je putovao s nama, msgr. Nedjeljko Pintarić, u kapeli pokraj mjesta gdje se izdaju Hodočasnička uvjerenja – Compostele za one koji su uspješno prošli put Sv. Jakova. Kako je misa bila unaprijed oglašena, pridružili su se i neki Hrvati koji su se tada nalazili u gradu.
Osim posebnim hodočasničkim duhom, grad će vas oduševiti i svojim restoranima, slastičarnama i suvenirnicama – sve što je modernom putniku potrebno. Nakon katedrale, otkrit ćete i druge veličanstvene crkve i kapele, ali i upoznati ga kao Sveučilišni grad s fakultetima, zanatskim radionicama i širokom ponudom odličnog voća.
Tri dana koja smo proveli na tom mjestu djelovala su mnogo duža zbog mnoštva sadržaja i aktivnosti, a povratak smo imali preko turističkog grada na obali Sredozemnog mora – Malage. Zadržali smo se u centru kojim dominira katedrala, a na svakom koraku primjećuje se ponos na dva najpoznatija stanovnika iz tog mjesta: slikara Pabla Picassa i glumca Antonia Banderasa.
Kasno navečer vratili smo se u Zagreb ponosni na ovo važno putovanje koje je obilovalo susretima, učenjem i radošću. Rad Bratovštine sv. Jakova, koji se naslanja na bogatu hrvatsku Camino tradiciju štovanja sv. Jakova stariju od 800 godina, nastavlja se i dalje.

Fotografije s putovanja pogledajte na facebook stranici udruge.