Cerina je nekad bila ‘bratimsko trsje’. Kod podjele parcela vinograd je dobio i nove gospodare. Želeći okupiti vlasnike klijeti i potaknuti ih na druženje, podignuto je raspelo koje se danas nalazi tik uz budući planinarski dom. Inicijator je bio Jure Bošnjak iz Gornjeg kraja u Samoboru, na zemljištu obitelji Ivana Gunčića. Prva euharistija na tom mjestu je slavljena 1976., a sada se održava povremeno, obično vezano uz blagdan sv. Jurja, u dogovoru sa župnikom iz Luga Samoborskog ili zbog nekog od zbivanja duhovnog karaktera koja se odvijaju u centru na Cerini.

Zanimljivo je da su komunističke vlasti htjele ukloniti križ, jer je podignut ispod stoljetne jele koja je bila vojna kota. Jura Bošnjak je zbog inicijative oko raspela bio i na sudu. Kad je nevrijeme srušilo jelu, križ je postao, igrom ironije, nova vojna kota i nitko ga nije smio više dirati, te je tako sačuvan.

Svojim dolaskom na Cerinu udruga Ekosspiritus je križ potpuno obnovila, a članovi održavaju urednost okolice uređujući mali cvjetnjak koji je oblikovan oko križa.