Društvo je osnovano 2010. godine s ciljevima očuvanja kršćanskih korijena, baštine i kršćanskog identiteta. Društvo je tijekom proteklih pet godina imalo nekoliko izložbi u suradnji s Samoborskim muzejom te je redovito održavalo radionice u kojima su se gotovo zaboravljene vještine prenosile iz starijih na mlađe naraštaje.
Članovi Društva redovito sudjeluju na župnim svečanostima u svim samoborskim župama, proštenjima u kapelama te društvenim i kulturnim događajima u Gradu. Članovi su tijekom godina prikupili zavičajnu etnografsku zbirku koja broji preko 700. predmeta. Veliki fundus narodnih nošnji samoborskog kraja čuva se kao dragocjenost narodnog rukotvorstva. Osim narodnih nošnji prikupljen je veliki broj starih fotografija te formiran tradicijski vrt na Cerini u kojeg su posađene brojne trajnice cvijeća.
Predsjednica , Branka Toth, zauzeto i marljivo potiče sve članove na ostvarivanje ciljeva i nasljedovanje sveca, svetog Izidora ( Žige ) seljaka,koji je zaštitnik svih onih koji obrađuju zemlju, vinograde i voćnjake.