Poštujući povijest kao učiteljicu života važan dio sadržaja okrenuli smo onome što je bilo prije, a može obogatiti život modernog čovjeka danas. Ono što je bilo okrutno i loše smo spremni staviti po strani, ali mnogo mudrosti naših starih ne zaslužuje da bude zaboravljeno, za što se brinu članovi udruge Sv. Izidora Seljaka koja djeluje unutar ovoga tima.

Ekološki sadržaji su usmjereni na uzgoj prirodnog voća i povrća u vrtovima i voćnjacima koji napreduju na Cerini, ali i domaćih životinja, što je polje na kojem planiramo još napredovati, vođenjem vlastitih staja. Potičemo članove na život uz prirodu i upoznavanje i sakupljanje ljekovitog bilja i svih plodova koji nam se daruju kroz razna godišnja doba.
Etnološki sadržaji će se najbolje prezentirati kroz zavičajnu zbirku samoborskog kraja koja je u nastajanju, a sadrži predmete iz svakodnevne upotrebe poput namještaja, posuđa, oruđa, te velik dio platnenih predmeta – odjeća, stoljnjaci, posteljina i sl. Svi će oni biti izloženi u budućem muzeju u centru na Cerini.