Izlet u Samoborsko gorje

Devet članova i prijatelja HPD-a svetog Patrika odazvalo se na prvi izlet u nizu koji su planirani u 2016. godini. Hladni zimski dan, 17. siječnja, iskoristili su za planinarenje Samoborskim gorjem uz zaustavljanje na malom proštenju u čast svetog Antuna opata i pustinjaka u Dragonošu. Prema Dragonošu su krenuli iz Cerine nakon doručka, a dočekao ih je snijeg i inje na drveću.
Pridružili su se velikom broju domaćih župljana, hodočasnicima, planinarima, te članovima bratovština koji su stigli iz svih strana na Dragonoš. Na čast svetom Antunu izrečene su mnoge molitve za sreću pri blagu i gospodarstvu koje je izricao domaći puk, gorski svijet iz ovih naših prelijepih samoborskih bregova.
Ove godine misu je predslavio vlč Ivan Frkonja, župnik iz Zaprešića, uz koncelebraciju domaćeg župnika Darka Banfića. Vlč. Frkonja dolazio je kao dječak iz obližnje Svete Jane sa svojim roditeljima na proštenja u ovu kapelu, a ovom prilikom bio je dragi gost i hodočasnik, koji je velikom broju okupljenih vjernika uputio prigodnu riječ u kojoj je govorio o svetom Antunu i njegovom odnosu s Bogom povlačeći paralelu ondašnjeg i današnjeg načina života.
Misu su uzveličali svojim sviranjem i pjevanjem mladi iz Ruda, a domaći župnik Darko nije mogao skriti radost bratskog zajedništva oko oltara tolikih vjernika. Župnik Darko dobri je pastir Noršićke „fare“, koji koristi svaku prigodu za okupljanje svojih župljana.
Domaći malobrojni stanovnici priredili su za sve okupljene toplu okrjepu ponudivši čaj i kuhano vino nakon mise. Nakon nekoliko desetaka godina obnovljen je i stari običaj licitacije suhomesnatih proizvoda, „okrača“ i špeka koje je vodio Ivan Reščić – Domaći iz Cerine. Ubrzo je netko donio gitaru i harmoniku pa se je orila pjesma ispred kapele koja je lijepo obnovljena prije par godina i ostala time pravi biser Samoborskog gorja i njegove pučke graditeljske arhitekture.
Većina prisutnih otišla je na druženje s prijateljima i kumovima u obližnje kuće, te je selo Dragonoš odzvanjalo lijepim riječima i šalom čitav dan. Planinari su otišli prema Japetiću, Lovniku ili se pak spustili u planinarski dom na Cerini sa željom u mislima za ponovno druženje na Ivanje u lipnju mjesecu, kada se slavi drugo proštenje u ovoj kapeli.
Sudionici izleta spustili su se na Cerinu gdje su zajedno blagovali i radovali se nekim novim izletima i novim planinama.
Izlet je vodio Radovan, a pridružili su se osim naših članova i članice HPD Lipa iz Sesveta koje su prijateljskim vezama povezane s našim društvom.
Radosno očekujemo izlet u veljači.