Velebit nije samo veličanstvena planina. Velebit je neuništivi, vječni simbol, najveći i najljepši spomenik hrvatskog naroda. Velebit je Bog stvorio i podario ga hrvatskom narodu da se u svom življenju i postojanju ugleda na nj i iz njega crpi snagu i pouzdanje, ljubav i vjeru u sebe, u Boga i prirodu, te u život vječni. Amen!

Dragi planinari, pustolovi, tražitelji planinske duhovnosti!
Još jednom, već više od deset godina za redom, vas pozivamo na Ljetni kamp na Velebitu 18. – 23. srpnja 2016. (ponedjeljak – subota). Na starom mjestu, u dolini Velikog Loma (1200 m/m), u sjeni smreka, milovani suncem i vjetrom danju, a uz logorsku vatru noću, upoznavat ćemo sami sebe, ljude s kojima ćemo krenuti u ovu pustolovinu i mjesto koje odabiremo za svoj odmor.

Što možete očekivati od planinarenja?
Raspored hoda i vrhunaca koje ćemo obići ne može se načiniti unaprijed zbog toga jer smo apsolutno ovisni o vremenskim uvjetima, ali svi se nalaze u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit ili neposrednoj okolici. Vodič će svako jutro dati izvještaj kamo se taj dan ide i koliko je hod zahtjevan. Neki će dani imati duži i kraći dio planinarenja, pa će opet svatko moći za sebe odabrati što mu odgovara.
Važno je naglasiti da nitko ne može odlaziti u planinu sam. Planinarimo kao skupina i uvijek se držimo uputa vodiča. Uz planinarenje pokušat ćemo bolje upoznati život i posebnosti planine Velebit.

Što možete očekivati na gastronomskom polju?
Doručak svako jutro u 8:00 sati sastoji se od kuhanog čaja i/ili kave, te nečega od uobičajenih sadržaja za to doba dana (salame, naresci, hrenovke, sir, marmelade, jaja, žitarice i sl.).
Ručak je predviđen u planini – svaki dan birate za u svoju naprtnjaču konzervu po izboru (pašteta, mesni doručak ili riba) i povrće (rajčica, paprika ili luk), te kruh. Preporučamo ponijeti male vrećice ili posude za tu hranu.
Večera je kuhana i servira se nakon povratka u kamp iz planinarenja. Ako ćete se nakon večere željeti okrijepiti pivom ona će se moći kupiti u kampu po nabavnoj cijeni (nije uključeno u cijenu).

Što možete očekivati od duhovnih sadržaja?
Svako jutro, prije doručka, dan započinjemo zajedničkom molitvom.
Pod vodstvom prisutnih vjeroučitelja bit će kraći duhovni sadržaji, a ako ćemo imati svećenika imat ćemo i euharistijska slavlja.
Naglašavamo da se u sve te aktivnosti uključujete prema vlastitim željama, te one nisu obavezne.

Što treba ponijeti?
šator (prikladan za kampiranje u planini – cjelogodišnji, tj. za sva godišnja doba) – navedite ako možete koga primiti na noćenje. Društvo posjeduje nekoliko šatora za iznajmljivanje – ako ste zainteresirani, obavezno navesti u prijavi.
vreću za spavanje, podmetač, deku
čvrste tenisice/gojzerice za hod
rezervnu odjeću, pribor za osobnu higijenu
manji ruksak i boce za vodu za svakodnevno planinarenje
zaštitu od sunca, ali i kišnu kabanicu za slučaj kiše
baterijsku lampu s rezervnim baterijama
osobne dokumente

Što vas ne smije iznenaditi?
Za sudjelovanje na kampu morate biti članovi HPDa Sv. Patrika ili nekog drugog planinarskog društva.
Velebit je planina na kojoj možete preko dana očekivati sunce i visoke temperature, a zatim i vrlo hladne noći. Odjeća za dan neka bude lagana i prozračna i neka uključuje zaštitu od sunca (kapu, maramu, kremu za sunčanje). Za noć morate imati toplu jaknu, duge hlače, toplu vreću za spavanje i podmetač, deku. Noćenje u šatorima na planini uvijek uključuje jutarnju rosu pa je važno imati zaštitu od te hladnoće u zoru. Ako dođe do kišovitog vremena morate imati zaštitu od kiše – kišnu kabanicu.
Većina životinja obično bježi od ljudi – osim insekata. Oni nas vjerno prate. Možete ponijeti zaštitu od uboda ili kremu protiv crvenila i otoka – posebno ako ste alergični.
Obavezno morate ponijeti baterijsku lampu. U kampu nema struje, a često niti signala za mobitel.
U kampu se nalazi zdenac s vodom koja nije pitka – služi za osnovnu osobnu higijenu – pranje zubi i umivanje. Tuševa nema, a wc je poljski.
Pitku vodu ćemo dovesti s izvora – morate imati svoje boce u kojima ćete je nositi na planinarenje.

Kako doći na Velebit?
Dolazimo osobnim automobilima, pa prilikom prijave treba napomenuti odakle putujete, te imate li auto ili tražite prijevoz. Mjesta polaska se dogovaraju nakon završenih prijava, a troškove puta dijele putnici u svakom autu i dogovaraju direktno s vozačem. Svi sudionici se prvi puta susreću u Krasnom i zajedno putuju makadamskom cestom do mjesta kampiranja.

Koje su vaše obaveze?
Najvažnije i prije svega – slušati upute voditelja kampa i vodiča (Radovan Librić). Svatko će dolaskom na kamp potpisati obrazac da sudjeluje na vlastitu odgovornost, ali kako brinemo za vašu sigurnost i zadovoljstvo svi se moramo prilagoditi suživotu u grupi.
Kako boravimo na području nacionalnog parka važno se držati i uputa te ustanove (nabrojane su na ulaznici koju ćete dobiti prvi dan). Povremeno nas obilaze rangeri koji također mogu sugerirati na što bi bilo dobro obratiti pažnju.
Ako netko boluje od kroničnih bolesti ili alergija neka na to upozori voditelja kampa da bi u slučaju potrebe mogli adekvatno regirati.
Zamolit ćemo vas da jedan dan pomognete u kuhanju i serviranju hrane, te skupljanju drva za ognjište – raspored radnih grupa dobit ćete dolaskom na kamp.
I naravno, nemojte se bojati pitati, nemojte se zaboraviti zabavljati, pomažite jedni drugima i učite od planine – sve najvrednije stvari na svijetu su obično besplatne.

INFO
U osnovnu cijenu kampa je uključen cjelodnevni boravak na području nacionalnog parka (ulaznice) od ponedjeljka do subote, tri obroka svaki dan (od čega najmanje jedan kuhani – topli obrok), iskusni vodič po planini i svi troškovi organizacije.

Za sve dodatne informacije i pitanja javite se:
Martini Razum Arapović martina.razum18@gmail.com  ili 095/1977787

Posljednji rok za prijave je 8. srpanj, ali ako želite sigurno rezervirati svoje mjesto, javite se čim prije.
Radosno vas očekujemo!