Ovogodišnji dvodnevni izlet obiteljska zajednica Ekosspiritusa odlučila je provesti na obroncima oko Begovog Razdolja, najvišeg stalno naseljenog mjesta u Gorskom Kortaru u vikendu 18. i 19. lipnja 2016.
Okupilo se 34 članova iz 7 obitelji, od kojih je najmlađa članica Petra imala samo dvije godine. Uz pomoć požrtvovnoga tate i ona se uspjela popeti na 1534 m visok vrh Bjelolasice nazvan Kula sa kojega se otvara prekrasan pogled na sve strane lijepe nam Domovine i to vrhove Klek, Samarske i Bijele Stijene, Risnjak, Platak, i more Jadransko iza njih. Obično, kad se nađemo na takvom mjestu, postoji običaj zapjevati himnu, Lijepu našu Domovinu.
Na vrh smo planinarili iz smjera Vrbovske Poljane, a spuštali smo se prema Žutim Poljanama gdje nas je iznenadila neodržavana staza s izblijedjelim markacijama, koje su djeca sa zanimanjem tražila po šumi, a majke su već bile zabrinute hoće li nas GSS trebati tražit po planini. Srećom, zajednički smo svi uspjeli naći put do Begovog Razdolja, gdje smo noćili u kući naše dobre i uvijek nasmijane Janje. Dio obitelji je odlučio djecu počastiti noćenjem u šatorima.
U nedjelju smo se okupili na misi u obližnjoj kapelici. Župniku je posebno bilo drago vidjeti ispunjenu kapelicu djecom i mladim roditeljima, pa nas je pozvao da češće dođemo, a ako se netko odluči doći živjeti da ima dosta kuća na raspolaganju u Begovom Razdolju.
Nakon mise očevi su bili kuhari i roštilj majstori i brzo nam je proteklo vrijeme u veselom druženju, raspremanju šatora i igri sa djecom, a tražio se odmah novi termin susreta kad bi se opet mogli naći ne novom planinarskom izletu, kojega sve obitelji željno iščekuju