Hrvatska kakvu ne poznajete
Sudionici su se iz Drave vratili bogati iskustvom koje vrijedi kao samo zlato
U subotu, 27. kolovoza 2016. održan je u Podravini, u okolici Ferdinandovca, projekt Društva sv. Izidora Seljaka pod nazivom : „Hrvatska kakvu ne poznajete“. Ovim projektom, nakon posjeta Mirilima na Velebitu 2014. godine, željelo se nastaviti obilaziti mjesta u našoj domovini koja su svima nama manje poznata. Vlada Republike Hrvatske je 10. veljače 2011. donijela Uredbu o proglašenju Regionalnog parka Mura – Drava. Tom Uredbom je čitav tok rijeke Mure i Drave sukladno Zakonu o zaštiti prirode zaštićen u kategoriji regionalnog parka. Ovo je ujedno i prvi regionalni park u Republici Hrvatskoj. Posjet Dravi uključivao je učenje o bogatoj povijesti i života uz rijeku, stanovnika Podravine.
Upoznavanje Podravine i Drave započelo je razgledom „Podravske sahare” – Đurđevačkim Pjescima kraj sela Kalinovec, te se nastavilo u Podravskim Sesvetama razgledom Etnografske zbirke Josipa Cugovčana koja svjedoči o životu seljaka Podravine i Podravskih Sesveta. U zbirci koja je smještena u autentičnoj kući Podravskih Sesveta nalaze se brojni predmeti namještaja, narodnih nošnji, narodnog veza, alata, slika i slično. Osim nabrojenog zbirka sadrži i paleontološke nalaze koji su dijelom nađeni na sprudovima rijeke Drave.
Nakon okrjepe i domaćeg doručka spremljenog na seoskom domaćinstvu obitelji Laklija na Bakovcima u Ferdinandovcu, krenulo se na Dravu koju su sudionici upoznavali vozeći se čamcima po rijeci, zastajući na riječnim sprudovima, okupljeni oko domaćina učeći tehnike ispiranja i traženja zlatnih listića koje se mogu naći u rijeci, te slušanja o Dravi iz usta onih koji žive s Dravom i na Dravi već desetljećima.
Susret je završio zajedničkim ručkom u blagovanju domaćih specijaliteta, u kasnim popodnevnim satima subote, ugodnim razgovorom, te posjeti obitelji vjeroučitelja Roberta Ščuke koji je dragi prijatelj udruge Ekosspiritus.
Iako sudionici nisu našli ovaj puta zlato, vratili su se svojim kućama obogaćeni novim iskustvom o rijeci Dravi i Podravini, kutku naše Domovine koji se rijetko posjećuje na ovaj način. Sve to vrijedi više od onog pravog zlata.
Program su pripremili na radost svih sudionika, Vlado Kenda i Marko Hrkać, dugogodišnji članovi Društva sv. Izidora Seljaka.