Uređen pristup Cerinskom viru i otvorena nova staza prema Japetiću
U središnjem dijelu Samoborskoga gorja, u zaselku Cerina, koji je dio sela Šipački Breg, tijekom prošle godine planinari i izletnici razveselili su se završetku izgradnje novog planinarskog doma. Hrvatsko planinarsko društvo Svetog Patrika otvorilo je 29. kolovoza 2015. svoj planinarski dom na 331 m nadmorske visine. Smješten nedaleko najljepšeg slapa Samoborskoga gorja, Cerinskog vira, po njemu je i dobio ime.
To malo planinarsko društvo, osnovano u siječnju 2004. godine, ima stotinjak članova. Nakon obnove stare zidanice i njenog otvaranja u kolovozu prošle godine, društvo je u srpnju ove godine nastavilo s radovima u okolici planinarskog doma. Čišćenjem prilaznog puta do slapa Cerinski vir, koji je nakon eksploatacije šume bio zapušten, vrijedni su članovi nastavili akcije koje su prošle godine započeli članovi Markacijske sekcije HPD-a Japetić.
Radnu je akciju potpomoglo Gradsko poglavarstvo grada Samobora, a na poziv vodstva Društva odazvali su joj se uglavnom mladi članovi, koji su pet dana čistili potok Javorec, uređivali prilazne putove te iznosili smeće i granje nizvodno od Cerinskog vira. Načinjena su dva mosta preko potoka Javorec koja će planinarima pomoći pri prijelazu potoka. Očišćeno je i područje oko slapa, pa je planinarima i izletnicima omogućen lagan prilaz do podnožja Cerinskog vira. Za neko drugo vrijeme ostavljeno je uređenje staze koja uz slap vodi dalje prema Japetiću i Gostinjcu Sv. Bernarda na Velikom Lovniku.
Radnu akciju vodili su predsjednica društva Martina Razum Arapović i tajnik Uudruge Ekosspiritus Radovan Librić, a svakodnevno je bilo prisutno dvadeset do trideset volontera, članova i prijatelja HPD-a Sv. Patrika. Mostove su izradili članovi društva, Ante Blažević i Vlado Kenda. Kuharice i volonterke pripremale su u domu obroke za sudionike akcije, a kolače su svaki dan pekle članice Društva svetog Izidora Seljaka, jedne od sekcija Udruge Ekosspiritus.
Slap Cerinski vir „otkrili“ su samoborski planinari 1927. godine vraćajući se s „Mesićeve kuće“ na Japetiću. Iste je godine HPD-ova podružnica „Japetić“ markirala pristupni put iz Smerovišća, od gostionice Mike Dumića do slapa, a kasnije i do Japetića. Prvih godina slap je posjetilo mnogo planinara i turista. Zadnji dio staze uz potok Javorec do slapa uređivan je svakih pet do deset godina. Put od Cerinskog vira do „Šoićeve kuće“ označen je 1935. godine, a zadnjih šest desetljeća nije bio markiran.
Uz postojeći markirani put od Smerovišća do Planinarskog doma „Cerinski vir“ (30 min.) tijekom ljeta trasiran je i planinarskim oznakama i putokazima označen novi planinarski put koji počinje na cesti Smerovišće – Mali Lipovec. Početak puta je kod prve vikendice, otprilike 700 metara od Izletišta „Dumić“ u Smerovišću. Uz cestu se može parkirati više automobila. Potok Lipovečka Gradna prelazi se pješačkim mostom. Za 20 minuta stiže se do Planinarskog doma „Cerinski vir“ i spušta 5 min. do potoka Javorec gdje je križanje kod mosta. Širokom stazom uz potok stiže se za 10 min. do drugog mosta i podnožja slapa.
Od podnožja slapa Cerinski vir vodi strma stazica kojom se za svega 5 min. stiže do staze iznad slapa. Ta zahtjevna dionica opasna je za prosječnog planinara, a posebno nakon kiše ili po snijegu i ledu. Od slapa uzvodno u smjeru Japetića staza je zarasla do prvog križanja. Od podnožja slapa preporučamo povratak do prvog mosta i dalje novim markiranim putem preko Velikog Lipovca.
Preko prvog mosta staza se uspinje u serpentinama do sela Veliki Lipovec do kojeg se stiže za 20 min., prolazi kroz selo uz kapelu Svete Obitelji i nastavlja 30 min. travnatim kolnim putem s kojeg se pružaju lijepi pogledi na greben Oštrca i Lipovec-grada. Na zavoju se put spaja s postojećim putem koji od „Šoićeve kuće“ u Malom Lipovcu vodi na Japetić stazom „preko livada“, unatoč tome što su livade sve manje i manje.
Dosad je Planinarski dom „Cerinski vir“ bio „slijepo crijevo“, jer je jedini prilaz do njega vodio iz Smerovišća. Odsad je markiranim putem preko Velikog Lipovca povezan sa Šoićevom kućom 1 h, a s Gostinjcem Sv. Bernarda i Pl. domom Žitnica na Japetiću 2.15 h.
Novi planinarski put i tekstove za putokazne table osmislio je, u dogovoru s vodstvom HPD-a Sv. Patrika, Zdenko Kristijan, vrstan poznavatelj Samoborskoga gorja, markacist i dugogodišnji planinar, član HPD-a Japetić iz Samobora. Markiranje staze je uz Zdenka izveo i Branko Delost, markacist HPD-a Sv. Patrika.
Putokazne table, istovjetne svim planinarskim putokazima u Samoborskom gorju, postavljene su na novom planinarskom putu zadnjeg dana mjeseca kolovoza, a postavili su ih Marko Hrkać, Radovan Librić i Vlado Kenda. Izradili su ih Ante Blažević, Marko Hrkać i Tomislav Ivir, svi redom članovi HPD-a Sv. Patrika.
Nastavak uređenja planinarskog puta uz slap i dalje stazom uz potok Javorec očekuje se u narednoj godini kada će se proslaviti i 90. obljetnica „otkrića Cerinskog vira“.

karta