Otvorena izložba božićnih jaslica u planinarskom domu “Cerinski vir”

Vjeroučitelj Nikola Kuzmičić otvorio je u nedjelju 11. prosinca 2016. u planinarskom domu “Cerinski vir” na Cerini izložbu božićnih jaslica „Pri volu osleku, ni od vas daleko, dete leži…“.
Prije samog otvaranja izložbe prethodila je euharistija u kućnoj kapeli na Cerini. Za članove Obiteljske zajednice udruge Ekosspiritus i Društva sv. Izidora Seljaka, te prijatelje i planinare misu je predvodio fra Marin Grbešić iz samostana u Samoboru.
Nakon mise Radovan Librić, tajnik udruge Ekosspiritus, progovorio je o tradiciji izrade jaslica i razloge održavanja izložbe koja je realizirana među članovima i prijateljima udruge, nakon deset godina konstantne izrade većih jaslica u kući na Cerini.
Pri otvaranju izložbe Nikoli Kuzmičiću su pomogla okupljena djeca koja su crtala jaslice dodajući pojedine likove dok je Nikola tumačio otajstvo jaslica u devet točaka.
Nikola je između ostalog rekao: „Žena i muškarac uz dijete. Slika obitelji. Slika koja se želi preoblikovati i koja je zapravo razlog da se iz javnoga prostora miču jaslice. Ne smeta kod jaslica kršćanski prikaz Boga, jer u malom djetetu samo jakom vjerom možemo prepoznati Boga, smeta jasna slika obitelji. Slika žene, muškarca i djeteta. I to postavljenih upravo ovako kako se najčešće prikazuju. Djetetu s jedne i druge strane da istodobno, gledajući dijete gledaju i osobu s kojom su stvorili i rodili to dijete.“
Izloženo je četrnaest jaslica koje su izrađene u raznim tehnikama poput drva,papira, tekstila,keramike, tehnikom vezenja na križić, heklanja i slično. Autori jaslica su: Lidija Momić, Stjepan Petek, Sandra Grabovec, Milan Juranić, Stanka Hržić, Renata Roščak, Silvija Ivir, Vlasta Hržić, Branka Toth, Franjo Jurčin, Radovan Librić, Nataša Čurić, Danijel Deverić i Zorica Žilić, a kućne jaslice patra Wolfranga Koglerja iz kartuzije Pleterje slagao je Ante Blažević, Radovan Librić i Vlado Kenda kao i svake godine.
Svi prisutni pozvani su za obiteljski stol zajednice Ekosspiritus te se zajedništvo nastavilo do kasnih popodnevnih sati nedjelje. Izložba se može razgledati do 15. siječnja u vrijeme rada planinarskog doma.