HPD „Sv. Patrika“ održalo je u subotu, 30. rujna 2017. godine svoj tradicionalni izlet u nepoznato. Prilika je to za hrabre među nama da se otisnu u pustolovinu, ne znajući kamo idu, osim da se radi o jednodnevnom planinarskom putu. Tek u autobusu organizator i vodič Tomislav je otkrio: idemo u Daruvar i na uspon na Petrov vrh!
Odmah po dolasku u Daruvar nas je dočekala Danijela, profesionalni turistički vodič i rekla: „Nemojte ići na kavu. Ja častim kavom kakvu sigurno još niste pili.“ Dok smo se još pitali kakva će to kava biti, posjetili smo Gradsku knjižnicu gdje su nam pokazali svoje najzanimljivije knjige: jednu dugu devet metara, jednu najveću od nekih 4000 stranica i jednu najmanju, malo veću od nokta, te vrijedu Zlatnu Bibliju, kojom se posebno ponose. Slijedio je razgled gradskog parka i rimskih termi, a onda smo dobili i svoju iznenađujuću kavu i/ili čaj: svatko si je sam natočio vodu iz fontane koja teče u centru grada! Fontanu s, naravno, toplom vodom. Taman za kavu ili čaj! Posjetili smo i Češko društvo u gradu koji je centar te nacionalne manjine u Hrvatskoj, te dobili objašnjenja za dvojezične hrvatsko – češke ploče koje smo vidjeli u gradu, češki odjel u knjižnici i sve ostale detalje kojim su te dvije kulture prožete u ovom gradu. U crkvi Presvetog Trojstva iznenadili smo i časnu sestru koja je imala probu sa svojim malim zborom i zajedno otpjevali pjesmu „Kao košuta“. Kao vrhunac razgleda obišli smo i dvorac Jankovića Daruvarskih sa svojim uređenim sobama i zanimljiva dva stabla bilobe ispored njega.
Nakon što smo detaljno upoznali grad, uočili neke detalje koje moramo obići sljedećom prilikom (npr. Daruvarsku pivovaru), oprostili smo se s jednim vodičem i bili preuzeti od strane drugoga, ovoga puta planinskoga vodiča. Član HPDa „Petrov vrh“ poveo nas je na 2,5 sata dugu šetnju prema istoimenom vrhu. Kroz vinograde i šumu u jesen došli smo laganim tempom na vrh, gdje nas je čekao topli i ukusni čobanac, prilika za odmor i promatranje vidika oko nas. Autobus nas je već čekao i oko 17:00 sati krenuli smo nazad za Zagreb.
Izlet je bio popunjen do zadnjeg mjesta. Osim članova planinarskog društva, sudjelovalo je 23 učenika iz 7. i 8. razreda iz OŠ „Ljubo Babić“ u Jastrebarskom koji su članovi planinarske grupe. Bilo je i roditelja s manjom djecom i zaista smo pokazali da je ovakav tip izleta otvoren za sve koji imaju volju i malo vremena.