Otvorena Izložba fašničkih maski u Planinarskom domu Cerinski vir u Samoborskom gorju
U subotu 20. siječnja 2018. otvorena je izložba fašničkih maski autorice Lidije Momić, članice Društva sv. Izidora Seljaka udruge Ekosspiritus. Izložbu je otvorio Radovan Librić, tajnik udruge Ekosspiritus i okupljenim članovima , prijateljima udruge i planinarima progovorio o tradiciji fašnika u Samoboru, osvrnuvši se na stvaranje fašničkih maski za potrebe opuštenih fašničkih spelancija.
Maske Lidije Momić, venecijanskog stila, oslikane akrilnim i konturnim bojama, pune su tajni, štošta skrivaju, ali i otkrivaju ljepotu autoričina stvaranja. Na maskama su česti motivi Samobor i Hrvatska, note i šahovnica… Tako ti prepoznatljivi simboli i elementi našeg identiteta postaju dio fašničkog veselja.
Lidija Momić je završila Školu za primijenjenu umjetnost, samouka je i vrsna krojačica koja već godinama svojim kreacijama u vrijeme fašnika razveseljava Samoborce. Slaže i prilagođava tekstilne matrijale oslikanim maskama. Time još jače ističe njihovu posebnost. Oslikano lice drugačije se doživljava kad je nadopunjeno tekstilom, a takva maska postaje jedinstvena i unikatna.
Prateći svoju djecu u odrastanju i školovanju, Lidija je godinama izrađivala maske za fašničke nastupe vrtićkih i osnovnoškolskih skupina, te skupina odraslih. Kad bi poželjela dobro se proveseliti, okupila bi oko sebe prijateljice i prijatelje kojima bi izradila kostime, pa je tako zapažena, ali i prepoznata među Samoborcima.
U Društvu sv. Izidora Seljaka Lidija sudjeluje u očuvanju baštine, a ovom je izložbom samoborska fašnička baština, koja je dio identiteta našega grada, bogatija za 20-ak oslikanih maski koje će svojom ljepotom i originalnošću oduševiti sve one koji će ih od 20. siječnja do 14. veljače 2018. g. razgledati.