Iznad 1831 metar

Ove godine putujemo na visokogorski izlet u Sloveniju, Triglavski narodni park, u subotu 23. lipnja do ponedjeljka 25. lipnja (ponedjeljak je državni praznik). Putovanje smo zamislili s dva kombija koja će imati vozače. Znači 16 osoba može na putovanje. Vodiči su Zvonimir i Radovan i ostalo je 14 mjesta. U slučaju većeg broja prijavljenih koristiti ćemo osobne automobile ili uzeti treći kombi.
U planu nam je popesti se na Mangart (2679 m – četvrti vrh po visini u Sloveniji) i Malu Mojstrovku (2332 m).
Za jedan i drugi vrh početni uspon počinje na visokoj nadmorskoj visini na koju ćemo stići kombijem, a oni koji nisu vični penjanju ostati će uživati na planinskim vrhuncima, prilagođenim izletnicima. Važno nam je biti zajedno u planini, oni s manje i oni s više kondicije.

OKVIRNI PLAN
1. dan
Polazak iz Zagreba i Samobora u ranim jutarnjim satima, vožnja kroz Sloveniju, dolazak na Vršić (najviši cestovni prjevoj u Sloveniji). Uspon na Malu Mojstrovku (2332 m). Uspon i spust traju oko 5 sata. Srednje teška dionica
Mala Mojstrovka je, zbog relativno visoke nadmorske visine i laganog pristupa početnoj točki uspona, jedan od najposjećenijih vrhova Julijskih Alpi. Na vrhu se nalazi upisna kutija i planinarski žig. S vrha se pružaju nezaboravni vidici na susjednu Veliku Mojstrovku, Mangart, Slemenovu špicu, Ponce i vrhove iznad doline Krnice, Škrlaticu i Prisojnik.
Noćenje u Poštarskom domu na Vršiću

2. dan
Odlazak prema Bovcu, sveta misa, odlazak prema Mangartu visinskom cestom koja je na najvišoj nadmorskoj visini u Sloveniji. Dolazak na kuću pod Mangartom (1906 m), noćenje na planinarskom domu,

3. dan
Rano ustajanje, uspon na Mangart (2679 m). Postoji lakša i teža varijanta uspona. Slovenska ferata * je teži uspona talijanski smjer je puno manje zahtjevan. Na vrhu je križ i prekrasan pogled na Alpe.

*(ferata (tal. [via] ferrata: željezni put), u planinarstvu, osigurani penjački put obično u Alpama i drugim planinama. Sastoji se najčešće od metalnih nožišta i klinova pričvršćenih za stijenu (klinčani put), čelične sajle za osiguranje koja se pruža uzduž puta, ljestava i mostova.[1] Tipično je položena strmim terenom zbog čega ima vertikale, provjese, a veći dio puta čine željezna pomagala što služe za hvatanje i savladavanje planinarskog puta.

Oni koji se ne odluče na uspon mogu ostati oko planinarskog doma uživati u planinskom ambijentu.
Silazak, odlazak do doma, spust u dolinu i povratak kućama.

OPREMA: Oprema za visokogorsko planinarenje (veliki i mali ruksak, gojzerice, osobni dokumenti – važeća osobna iskaznica ili putovnica za prelazak državne granice i važeća pl. iskaznica, osobne lijekove, novci za ručak o vlastitom trošku u pl. domu ili iz svog ruksaka, boca vode, rezervna odjeća, zaštita od kiše/sunca, mobitel/fotoaparat.
PRIJAVE: do popunjenja mjesta, a najkasnije do 1. svibnja.

Svaki sudionik sudjeluje na vlastitu odgovornost.
Vodići u slučaju nepredviđenih situacija mogu promjeniti plan i prilagoditi izlet vremenskim uvjetima.
Molimo vas, napravite predbilježbe za ovaj izlet i raspitajte se za detalje kod Zvonimira (maticzvonimir91@gmail.com). Neka se prijavljuju samo ozbiljni kandidati. Naknadno ćemo vas obavijestiti o mjestu i vremenu uplate kotizacije.