Održan Put svjetla i blagoslov obnovljenog raspela na Cerini

U Samoborskom gorju održan je u subotu 28. travnja 2018. Put svjetla Obiteljske zajednice udruge Ekosspiritus. Kršćanski je život duboko obilježen vazmenim otajstvom kojeg vjernici meditiraju na razne načine. Put svjetla dopušta dodirnuti to otajstvo i razmatrati susrete Učitelja, Krista s njegovim učenicima. Upravo su to činili sudionici Puta svjetla, razmatrali evanđelja i poticaje koji izviru iz Radosne vijesti.
Hodalo se od Smerovišća preko Malog i Velikog Lipovca na Cerinu, a sudjelovali su čitave obitelji s djecom svih uzrasta. Razmatrali su postaje kod križeva krajputaša i malih kapelica smještenih u navedenim selima. Na jednom odmoru sudionicima je progovorila i hagioasistentica Zrinka Marinović Šarić iz Samobora. Čitav susret animirao je Radovan Librić, vjeroučitelj i Mario Blažanović, voditelj Obiteljske zajednice.
Stigavši na Cerinu slavili su euharistiju kod obnovljenog raspela koje je podignuto u čast sv, Jurju, sada već davne 1976. godine. Misu je predslavio vlč. Dominik Pleše, svećenik koji duhovno pomaže u župi Noršić Selo, vlč. Mladenu Sinkoviću, župnom upravitelju. U okviru mise raspelo je svečano blagoslovljeno i tako predano vjernicima i putnicima na štovanje.
Misi su se pridružili i župljani župe Noršić Selo te drugi pristigli planinari, članovi udruge Ekosspiritus i Društva sv, Izidora Seljaka obučeni u svoje tradicijske narodne nošnje, te mještani okolnih sela. Na misi je bilo preko 150 sudionika što je veliki broj za tako malo proštenje sv. Jurja. Na završetku mise o povijesti raspela progovorio je Radovan Librić i zahvalio svima koji su pomogli u obnovi raspela učinivši ovo raspelo jednim od najljepših u Samoborskom gorju.
Za tjelesnu okrjepu svih pristiglih pobrinuli su se brojni članovi udruge Ekosspiriuts, susjedi, mještani i prijatelji obogativši zajednički stol raznim delicijama. U zajedništvu svih naraštaja Cerina je još dugo odjekivala smijehom, razgovorom i prijateljskim druženjem. Ponovno se pokazala gostoljubivost mještana Cerine i udruge Ekosspiritus.