SVETA MISA NA SVETOM BRDU – JUŽNI VELEBIT

„Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.“

(Iv 15, 13)

Datum održavanja: 16.6.2018. (subota)

PLAN IZLETA:
Okupljanje je kod Pivnice „Pupi“ u Svetom Roku do 07:30h. Od Zagreba do Svetog Roka potrebno je 2-2,5h vožnje.
Nakon okupljanja u Svetom Roku, u 8:00 nastavljamo autima Majstorskom cestom do prijevoja Mali Alan od kuda nastavljamo pješice prema Dušicama (1,5h laganog hoda kroz šumu) te još 1,5-2h uspon na Sveto Brdo. Svetu Misu zahvalnicu slavit ćemo za poginule pripadnike Specijalne policije MUP-a RH, gardijskih brigada i potrojbi HV-a koje su branile naš Velebit, a predvodit će je dobro nam znani vlč. Duje Kurtović. Povratak u Sveti Rok po završetku mise te organizirani obrok i druženje. Velika nam je čast što će nam se veterani navedenih policijskih i vojnih postrojbi pridružiti na izletu te zajedno s nama slaviti Gospodina.
Na izlet se može ići isključivo osobnim automobilima zato jer autobus ne može doći do mjesta odakle krećemo na hod. Automobili će se parkirati uz rub ceste i na prijevoju Mali Alan. Prilikom prijave ćete vodiču najaviti imate li mjesta u automobilu ili tražite li prijevoz. Troškove puta podmirujete s vozačem, a ne možemo obećati da ćemo pronaći prijevoz za sve koji će ga trebati. Prednost imaju oni koji se prijave prvi.

PLANIRANJE:
Potrebna oprema su gojzerice i deblje i visoke čarape, štapovi (po potrebi), zaštita od sunca/vjetra/kiše, minimalno 2-3l vode. Topla planinarska večera (grah s kobasicama) moći će se nabaviti nakon povratka za 20kn po porciji, uz najavu pri prijavi.
Pri planiranju izleta trebate uzeti u obzir činjenicu da se radi o 7-8 sati hoda, od kojih je oko 2 sata uspona. Važna je osnovna kondicija i motivacija za uspon.
Vodiči su Zrinka i Josip Lukinić, a prijave se primaju na mail jopa979@gmail.com do 9.6.2018.

ZANIMLJIVOST:
Sveto brdo (1751m) najmarkantniji je vrh Velebita i posljednji visoki vrh u nizu vrhova nad Paklenicom. Po visini je drugi velebitski vrh – samo 6 metara je niži od Vaganskog vrha. Na samome vrhu stoji velik metalni križ i ploča na kojoj je ispisano deset Božjih zapovijedi.