Dječji planinarski ljetni kamp na Cerini

Od četvrtka do nedjelje (28. lipanj- 1.srpanj 2018) u Planinarskom domu na Cerini održao se treći po redu Dječji planinarski ljetni kamp djece. Djeca su članovi onih obitelji koje povremeno dolaze na Cerinu i veliki dio njih članovi su Obiteljske zajednice udruge Ekosspiritus.

Ove godine prijavio se do sada rekordan broj osnovnoškolske dječice te je ta 3 dana i noći na Cerinskom Viru bilo ukupno 24 djece.

Dječji kamp zamišljen je kao produženi vikend u prirodi u sklopu kojeg se uče neke planinarske vještine, educiramo se na radionicama o prirodnim ljepotama Lijepe Naše te sve što radimo radimo u zajedništvu – postavljamo i pripremamo stol, molimo se prije i poslije jela, peremo i pospremamo suđe, pripremamo spavaonice, učimo se o ponašanju u prirodi, dijelimo zajedništvo u igri.

Ove godine, zbog lošijeg vremena, veći je naglasak bio na radionicama u zatvorenom prostoru: radionica o vodenim površinama Republike Hrvatske i radionica/kviz/natjecanje u timovima. Ono malo suhog i lijepog vremena uspjeli smo kvalitetno iskoristiti – posjetili smo izvor pitke vode i najljepši slap u Samoborskom gorju –Cerinski Vir.

Prava avantura je bio naš planinarski hod na Sv. Misu i proštenje do Šipačkog Brega, kod stope Sv. Petra, koji je nažalost završio već u Gornjoj Cerini, s obzirom da se na našu planinarsku družinu sručio nevjerojatan ljetni potop i pljusak, primoravši nas na povratak na suho u planinarski dom. Iako smo ostali taj dan bez planirane Sv. Mise, dogodovština koju su djeca skupa s nama odraslima doživjela po tom putu ostat će nam zauvijek zapisana u veselim mislima. Sva tri dana domar planinarskog doma Cerinski vir, Vladek i kuharica Anica u kuhinji su se brinuli za tople obroke, a posebno će djeci biti pamtljiva pizza od domaćeg tijesta. Radionice je vodila Anita a čitavo vrijeme kamp je vodio Ante a mama Zorica puno je pripomogla. U kuhinji je pripomogao i Radovan.

Uspomene sa ovogodišnjeg kampa trajat će puno duže no što su ljetni praznici, te se svi veselimo nekom našem sljedećem susretu u prirodi.