POUČNA STAZA TEREZIJANA (Baške Oštarije) i SAMOSTAN SV. JOSIPA (Karlobag)

Datum održavanja: 1.9.2018. (subota)

Plan izleta:

Polazak iz Zagreba u 6:00h sa parkirališta iza Nacionalne Sveučilišne knjižnice u Zagrebu i 6:30h kod naplatnih kućica u Karlovcu.

Dolazak u Baške Oštarije oko 9:00 sati. Sa Terezijane ćemo hodati do Kubusa na Oštarijskim vratima, te se preko debele kose spustiti u Konjsko. Iako nije tehnički zahtjevna, cijela staza je na kamenom terenu i nema hlada tako da se treba dobro zaštiti od sunca. Nakon prohodane staze spuštamo se u Karlobag gdje ćemo posjetiti kapucinski samostan. Ostalo vrijeme uživat ćemo u kupanju i večeri na plaži Tatinja u Karlobagu. Do večere jedemo hranu iz ruksaka.

Povratak u Zagreb je predviđen oko 22:00 sata.

Ukupno sati hoda: 4,5

Težina izleta: K1, T1 (lagano, nezahtjevno)

Potrebna oprema: Gojzerice, manji ruksak, min. 2l vode, hranu za osobne potrebe za doručak i ručak, zaštita od sunca, kupaće kostim i ručnik ako se želite kupati. Obavezno ponijeti osobnu i zdravstvenu iskaznicu.

Vodiči: Zrinka i Josip Lukinić

Informacije i prijave na mail: jopa979@gmail.com najkasnije do 25.8.2018.

Cijena uključuje autobusni prijevoz, troškove večere, organizacije i vođenja izleta.

Ako prijavljujete više osoba, obavezno navesti njihova imena. U slučaju odustajanja, ako neće biti osoba na listi čekanja za izlet, ne možemo vratiti novac, osim ako si sami ne nađete zamjenu koja će ići na izlet umjesto vas.

Vodiči zadržavaju pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Zanimljivost:

Poučna staza Terezijana dio je stare austrougarske ceste izgrađene 1786. godine radi boljeg povezivanja Gospića s Karlobagom. Poučna staza počinje na Baškim Oštarijama, te se spušta do vidikovca iznad sela Konjsko u dužini od 3 km. Ministarstvo kulture proglasilo je 2007.god. Terezijanu kulturnim dobrom.
Kapucinski samostan i crkva sv. Josipa u Karlobagusagrađeni su u vrijeme kada je carskim dvorom upravljao car Josip I.