U subotu, 20.10.2018., Mali planinari Pavlekice planinarili su na Istočnu Medvednicu. Autobus nas je od škole prevezao do Gornjeg Čučerja. Tamo je bila naša polazna točka. Preko vrtova i voćnjaka popeli smo se do šumskih proplanaka koji su dosta zarasli. Uspješno smo se probili do široke šumske staze i nastavili u ugodnom tempu. Kako nas je bilo pedeset, učitelji (ujedno i voditelji izleta) rasporedili su se tako da drže grupu na okupu. Tako je u grupi najlakše hodati i tako se grupa najmanje umara. Nakon jednog sata hoda napravili smo pauzu za odmor i okrjepu. Djeca su joj se najviše radovala. Put smo nastavili preko lijepih livada gdje smo napravili prvu zajedničku fotografiju. Cijelim putem pratilo nas je sunce i veseli dječji glasovi.
Ovoga puta sastav planinara bio je nešto drugačiji. Nakon uspješno održanog sastanka u Male planinare upisano je tridesetak novih članova. Većina ih se pridružila ovom izletu s roditeljima. Također, i trener Goran Nagy poveo je nekoliko djece iz programa Vikendom u športske dvorane te su ove subote dvoranu zamijenili prirodom.
Nakon odvajanja staze desno za Mariju Bistricu čekala nas je uzbrdica. I tu smo bili oprezni i polako, nogom pred nogu uspješno se popeli do Kapelice hrvatskih mučenika. Kratko smo zastali i pomolili se za sve poginule hrvatske branitelje i mučenike koje ni ne znamo kako bi im odali počast za obranu naše domovine. Kako je PD Lipa odmah iza ugla pohitali smo zauzeti klupice. Neki su jedva dočekali otvoriti torbu i pojesti sendvič. Drugi su pak odmah išli po grah (iako je bilo tek nešto više od 11 h). Djeca kao djeca, čim su ugledala razglednu piramidu začas su bila gore. S te se razgledne piramide pruža predivan pogled na Zagorje sa sjeverne strane, sljemenski toranj prema zapadu te Čučerje prema jugu. Nakon odmora i ručka trener Goran je poveo djecu na livaduispred Kapelice hrvatskih mučenika. Odigrali smo tri igre: štafetu s užetom, otimanje marama (markera) i štafetu s trčanjem i provlačenjem markera do prvog igrača. Ekipe su bile šarolike, sastavljene od učenika od 7. do 1. razreda, no svi su se dobro zabavljali. Oko 13.30 h krenuli smo natrag prema Čučerju. Silazak smo nastavili stazom 28 do sela Sruki. To je inače staza kojom hodočasnici svake godine u rujnu hodočaste na zavjetno hodočašće grada Zagreba u Mariju Bistricu. Autobus nas je čekao kod čučerske župne crkve te smo oko 16h stigli pred našu Pavlekicu. Čini mi se da je izlet bio vrlo uspješan po izrazima lica novopečenih planinara. Nadam se da će nam se pridružiti i na sljedećem izletu. On je već u pripremi!

(Anita Kristian)