Izložba božićnih jaslica

Na blagdan sv. Lucije, 13.prosinca 2018., otvorena je u prizemlju Gradskog poglavarstva izložba božićnih jaslica pod nazivom „Pastiri stante se, vsi skup veselte se…“
Izložbu su pripremili članovi Udruge Ekosspiritus i Društva svetog Izidora Seljaka izradivši 14 jaslica različitim tehnikama – od perušine, tijesta, tkanine, gline ili pak onih gdje su božićni likovi obučeni u narodne nošnje samoborske župe. Izložba je djelomično potpomognuta sredstvima Grada Samobora.
Otvaranju izložbe prethodila je sveta misa u župnoj crkvi sv. Anastazije koju je predvodio vlč. Davor Štuljan. Nakon mise okupljeni vjernici spustili su se u maloj procesiji predvođeni članovima Društva sv. Izidora Seljaka, koji su bili obučeni u svečane narodne nošnje župe Samobor, na Trg kralja Tomislava, pod svečanim kandelabarima, uz adventske pjesme i zvukove gitare Marija Blažanovića, do Gradskog poglavarstva, gdje je slijedilo otvorenje izložbe. O povijesti jaslica i tradiciji izrade jaslica u samoborskom kraju govorio je Radovan Librić, o jaslicama kao mjestu susreta govorio je župnik Davor, a izložbu je otvorila Sanja Iveković – Horvat, dogradonačelnica grada Samobora.
Otvorenje izložbe bilo je pred najvećom kompozicijom, jaslicama koje su postavljene na samom ulazu u Gradsko poglavarstvo te će krasiti prostor do blagdana Sveta tri kralja.
Nakon otvaranja okupljeni su se zadržali uz kuhano vino i domaće kolače te su nastavili prijateljski promišljati o samoborskim običajima. Na kraju je većina prisutnih otišla razgledati i ostale jaslice koje se nalaze u izlozima na Trgu kralja Tomislava, te u Perkovčevoj i Livadićevoj ulici.Uz izložbu je tiskan i vodič s popisom svih autora jaslica i mjesta na kojima se jaslice mogu razgledati.
Sada je na vama red, zaputiti se i potražiti ih. Gdje je Betlehem? Pri volu, osleku, ni od vas daleko, dete leži (samoborska božićna)… Dok tražite mjesta gdje su izložene naše jaslice, susretat ćete pastire današnjeg vremena,u utrci s vremenom, užurbane. Zastanite s njima na tren. Osjetite mir. Sa svima podijelite radost Božića. Ako će ova izložba pomoći u tome, članovi Društva sv. Izidora Seljaka zahvaljuju što su mogli pridonijeti toj radosti.