U nedjelju, 17. ožujka 2019. godine, na svetkovinu sv. Patrika, Hrvatsko planinarsko društvo iz Samobora koje nosi ime toga sveca održalo je veliki izlet kako bi proslavili svoga zaštitnika. Planinarski dio izleta bio je na Klek. Duhovni dio izleta bio je u Nacionalnom svetištu sv. Josipa. Okupilo se oko 200 sudionika, koji su putovali s tri autobusa i nekoliko automobila. Na izletu su bili i članovi tri planinarske škole: oni iz nižih razreda osnovne škole, oni iz viših razreda osnovne škole i oni iz gimnazije – sve vode nastavnici, članovi našeg društva.

Najavili su toplo i sunčano vrijeme. Svi smo se veselili izletu po toplom i sunčanom vremenu nakon duge, tmurne zime tijekom koje smo rijetko izlazili. Očekivano toplo i sunčano vrijeme putem je postalo… nešto drugo. Vjetar je puhao čim smo izašli iz autobusa i krenuli stazom koja upozorava da se do doma ponese drva i da se čuva biljni svijet, a onda se pred kraj počinju spominjati i neke vještice iz legendi… A vjetar puše. Oko planinarskog doma „Klek“, na 1000m nadmorske visine, najviše je tražena bila zavjetrina. Neki, kada su je pronašli, nisu se više iz nje micali. Ostali su odlučili biti još pustolovniji i krenuti tamo gdje je i vjetar još i jači – na sam vrh Kleka! Nosilo nas je, bacalo nas je. Držali smo se za stijenu, za konopac, za zemlju, jedni za druge. Frizure su izvodile lude bravure. Neki su hodali standardnim planinarskim korakom, neki čućeći, a viđeni su i neki koji su četveronoške puzali po dijelovima staze. Bilo je izrazito zanimljivo. Povratak do planinarskog doma gdje je čekao dio skupine pokazao je da se cijela okolica zavila u guste oblake koje je vjetar vitlao oko nas i zatvorio sve lijepe poglede u kojima smo još mogli uživati prilikom uspona. Nema veze. Zapamtili smo ih.

Bio je to dan kada smo u čast zaštitnika društva, sv. Patrika, po prvi put promovirali i kućnu craft pivu koja će se moći kupiti na planinarskom domu „Cerinski vir“ u Samoborskom gorju kojem društvo upravlja. Punoljetni sudionici izleta su razgrabili sve zalihe koje smo dovezli. Tražila se boca više, a kod nekih i karton više. Jedan od izleta ove godine uključit će u posjet pivovari koja proizvodi pivo sv. Patrika. Pratite naše stranice.

Dobro propuhani vratili smo se u podnožje brda i nastavili svoj izlet prema Nacionalnom svetištu Sv. Josipa u Karlovcu.  Primio nas je upravitelj mons. Antun Sente koji je hodočasnicima predstavio umjetnički i simbolički vrijedna vrata crkve, a zatim u programu prije mise govorio o uslišanjima koja se događaju po zagovoru sv. Josipa na ovom mjestu. Naši svirači Josip i Tamara priključili su se zboru, naši čitači uključili su se u službu riječi, a Radovan je na kraju rektoru svetišta i dugogodišnjem prijatelju i suradniku HPDa sv. Patrika uručio plaketu kojom ga upravno tijelo društva proglašava počasnim članom.

Na fotografijama koje se nalaze na facebook stranici udruge zahvaljujemo Nikoli i Tomislavu.

Proslavili smo svog zaštitnika. Bogati godišnji plan prepun zanimljivih izleta po lijepom i sunčanom vremenu je pred nama. Pridružite nam se.