Planinarski križni put održan u srcu Istre
Središnjim dijelom Istarskog poluotoka, od Svetvinčenta preko Pazina do Motovuna, održao se u subotu i nedjelju, 6. i 7. Travnja 2019. 63. Planinarski križni put u organizaciji udruge Ekosspiritus iz Samobora. „Nije moguće sakriti grad koji leži na gori“ bilo je geslo ovog korizmenog hodočašća na koje se odazvalo preko 500 sudionika iz Zagrebačke i Bjelovarske (nad)biskupije s nekoliko svećenika, a kojima se je pridružio i veći broj sudionika Riječke nadbiskupije, te mladi Porečke i Pulske biskupije.
Prva postaja bila je u Svetvinčentu u župnoj crkvi, rodnoj župi bl. Miroslava Bulešića. Ondje su svoj hod sudionici započeli molitvom časoslova i meditacijom prve postaje. Životopis blaženika Miroslava predstavio je domaći župnik vlč. Darko Zgrablić koji je kroz poticajne misli predstavio život blaženika. Prvoga dana hodočasnici su prošli preko dvadeset kilometara, a nakon župe Svetvinčenat ušli su župu Žminj gdje ih je dočekao mjesni župnik vlč. Jordan Rovis i njegovi župljani predstavivši povijest župe. Žminjska župa prepoznatljiva je po križevima i manjim kapelicama jer se na njenom teritoriju nalazi preko 110 podignutih svjedoka žive vjere. U drugom dijelu dana hodalo se župom Lindar da bi se u kasnim popodnevnim satima ušlo u župu Pazin gdje su sudionici smjestili se na noćenje u dvoranu Pazinskog kolegija.
Večernji program započeo je pozdravom župnika Pazina vlč. Mladena Matike i predstavljanjem kulturno – povijesne baštine župne crkve sv. Nikole. Nagovor, katehezu prije mise održao je fra Josip Vlašić iz franjevačke zajednice u Pazinu, a euharistiju je predvodio vlč. Darko Zgrablić. Obojica su izrekli puno lijepih misli, poticaja za vjernički rast svih sudionika.
Drugi dan započeo je osmom postajom u franjevačkoj crkvi u Pazinu, a hod se nastavio preko župe Beram i razgledom poznate freske „ Ples mrtvaca“ u grobljanskoj kapeli. U popodnevnim satima sudionici su molili postaje križnog puta u župama Kašćerga i Zamask gdje ih je dočekao župnik vlč. Ante Žufić s svojim župljanima koji su sve hodočasnike počastili domaćim kolačima i okrijepili raznim napicima. Na kraju dana ušli u župu Motovun gdje ih je dočekao domaći župnik vlč. Izidor Sekicki. Misu je predvodio generalni vikar Porečko – Pulske biskupije mons. Vilim Grbac uz koncelebraciju više svećenika i đakona. U koncelebraciji je bio i vlč. Dalibor Pilekić povjerenik za mlade Porečko – Pulske biskupije.
Hodočasnici koji su bili okupljeni u 63. Planinarski križni put bili su najveća skupina ikada pristigla u svetište bl. Miroslava Bulešića, punili su župne crkve koje, po riječima mjesnih župnika, nikad nisu bile punije u zadnjih pedesetak godina. Zajedništvo mjesne i hodajuće Crkve bilo je vidljivo tijekom čitavog vikenda.
Subotnja kateheza i homilija bile su prenošene uživo na facebook stranicama udruge Ekosspiritus i tako bile dostupne diljem Hrvatske, pa ih je u nekoliko sati pogledalo dvadesetak tisuća ljudi koji prate sadržaje udruge.
Susret su modelirali bračni par Patricia i Tomislav Lukšić iz župe Donja Lomnice. Tekst meditacije na temu gesla napisao je Tomislav Šegina vjeroučitelj iz Karlovca, dugogodišnji sudionik Planinarskih križnih puteva, a ujedno i onaj koji je osmislio dionicu ovogodišnjeg pohoda. „Baf“ marama pokazala se kao popularno i praktično zajedničko obilježje.
Organizacijski tim Planinarskog križnog puta predvođen vjeroučiteljem Radovanom Librićem ponovno su osmislili jedan jako bogat duhovni program koji je sve sudionike pripremio za svetkovinu Uskrsa.