U nedjelju, 22. rujna 2019. godine udruga Ekosspiritus i Društvo sv. Izidora Seljaka iz Samobora, održali su program Lijepa li si… u Slavoniji: Stražemanu i Požegi. Veći broj članova svih generacija sudjelovao je u ovom programu u kojem su dosad obišli lijepa mjesta u Hrvatskoj i istraživali izvornu duhovnost koju su namrli naši stari, redovničke zajednice i laičke udruge vjernika.

U mirno slavonsko mjesto Stražeman ,članovi navedenih udruga htjeli su hodočastiti u crkvu koja je poznata po reljefu hrvatskih svetaca, blaženika i znamenitih ljudi hrvatske povijesti među kojima se ističe blaženi Alojzije Stepinac za kojeg su nakon postavljanja mozaika u crkvi tadašnji župnik i nekoliko župljana bili maltretirani od tadašnje komunističke vlasti Hodočasnici su sudjelovali u euharistijskom slavlju koje su i slavonci i prigorci učinili svečanijim tako da su obukli svoje narodne nošnje. U svečanom prinosu darova na oltar je stavljen kruh, vino, nova alba – ručni rad žena iz Društva svetog Izidora Seljaka, Stanke i Ljiljane i knjiga „Narodne nošnja župe Samobor“. U crkvi se nalazi, rijedak u Hrvatskoj, oltar posvećen sv. Izidoru Seljaku pred kojim su hodočasnici iskazali svoje štovanje svecu kojeg štuju u Samoboru i uputili Bogu molitve za sve svoje potrebe.. Nakon mise župljani  su priredili obilan ručak za goste, a pozvali su i tamburaše, tako da je bilo i pjesme i plesa…

Uz posjet crkvi i župnoj zajednici u Stražemanu članovima udruge bilo je važno sresti i župnika vlč. Roberta Mokrog, jednog od osnivača udruge Ekosspiritus i aktualnog duhovnika. Tom prigodom članovi su zahvalili vlč. Robertu na svakom dobročinstvu koje čini za rast udruge Ekosspiritus.

Teška srca se rastajući od novih prijatelja, hodočasnici su zastali u Požegi,  razgledali centar grada, crkvu sv. Lovre i katedralu svete Terezije Avilske. Lijepi, topli dan je uz šetnju gradom prešao u oblačnu večer pa su s prvim kapima kiše autobusom krenuli kući u svoj Samobor i Zagreb obogaćeni lijepim zajedništvom.