U subotu, 23. studenog 2019. godine, s velikim odazivom je održan tradicionalni jesenski „Izlet u nepoznato“. Putovala su dva autobusa planinara, velikim dijelom zaslužujući djeci iz čak tri školska ogranka našega društva: Osnovne škole Pavleka Miškine, Antuna Mihanovića i Ljube Babića.
Tajna izleta je otkrivena kada su se autobusi uputili prema Zagorju i mjestu Pregradi. Ravnatelj Gradskog muzeja Zlatko Dragutin Tudija, gospodin Davor Špoljar, sudionike je proveo kroz stalni postav u dvije skupine, a govorio je o zbirkama Numizmatika, Rudarstvo i Ljekarnička zbirka Thierry. Nakon toga svi smo se okupili u župnoj crkvi gdje je o povijesti zgrade i mjesta, kao i anegdotama iz svakodnevnog života govorio župnik Ivan Mikec.
Oko podneva krenuo je uspon iz centra Pregrade prema Planinarskoj kući „Kunagora“ na istoimenom brdu. Tamo su nas dočekali članovi Hrvatskog planinarskog društva „Kunagora“. Nakon kratke pauze krenuli smo dalje kružnom stazom prema kapeli Sv. Lenarta gdje nas je ponovno dočekao župnik i upoznao s poviješću i tradicijama toga mjesta. Sudionici su i zapjevali, a zatim se krenuli spuštati ponovno prema centru mjesta i autobusima koji su nas čekali. Izlet je isplanirao i vodio Josip, a lijepi sunčani dan u nizu kišnih i tmurnih tjedana pokazao je kako je uvijek dobra odluka krenuti u planinu i pustolovinu, pa makar ona bila i nepoznata i makar te dovela skoro nazad kući, kao dvije članice HPDa iz Zagorja. Lijepo druženje i učenje planinarenja za najmlađe najveće su vrijednosti ovakvih izleta. Drugi put kada vas pozovemo u nepoznato – budite hrabri! Dođite s nama…