Zbog otežane organizacije u pandemijskim uvjetima u kojima živimo, 68. Planinarski križni put udruge Ekosspiritus održan je u trajanju od samo jednog dana, u subotu, 9. listopada 2021. godine

Bio je to prekrasan jesenski dan, u nizu tmurih i kišnih dana. Kao da je Božja zaštitnička ruka stajala nad Turopoljem – nije bilo niti kiše, niti jakoga sunca i vrućine. Odlična atmosfera za prohodati pobožnost križnog puta koja se odvijala pod geslom: „Anđele čuvaru mili, svojom snagom nas zakrili“.

Okupili smo se u župnoj crkvi sv. Martina u Ščitarjevu, gdje su se okupljenima predstavili voditelji dana: vjeroučitelji Radovan i Katarina, te Tomislav, koji je bio i glavni organizator trase i koordinator svih domaćina, koji se uključili u pohod.

Započeli smo uvodnom meditacijom i predstavljanjem duhovog sadržaja koji nas je pratio kroz 14 postaja: razmišljanja o anđelima čuvarima i vrlinama koje oni nose, a bile bi nam svima potrebne za postizanje veće kvalitete života. Hodočasnički blagoslov podario je domaći župnik, koji je i osigurao bogati doručak za sve okupljene.

Kolona se kretala, netipično za planinarski križni put, predgrađima i naseljima, a zatim i gradom Velika Gorica. Mnogo ljudi je zamijetilo tu pokaznicu hodajućeg Krista, ljude koji ponosno slijede križ.

U postaji šutnje svatko je na poseban način dobio zaštitu jednog od 14 anđela čuvara nad kojima smo razmišljali na postajama. Ako niste mogli fizički biti s nama, ali nas pratite duhovno i u molitvama, možete zatražiti i za sebe jednoga od tih anđela, ako odete na poveznicu: . Razmislite zašto vam je došao baš taj anđeo kojega ste izvukli i kako bi vam mogao poboljšati i oplemeniti život.  

Završna euharistija održana je u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Gradićima, a predvodio ju je vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo, koji je okupljene potaknuo na razmišljanje o križevima svakodnevice i pomogao da uočimo sve razine pouke evanđelja o bogatom mladiću i devi koja će lakše proći kroz ušicu igre, nego bogataš u Kraljevstvo Božje…

Župljani su se pobrinuli za bogatu večeru, glazbenici za zabavu, a nostalgija za zajedništvom i druženjem za dobru atmosferu koja i obično vlada na kraju pohoda Planinarskih križnih puteva.