HPD sv. Patrik poziva sve članove i prijatelje na jednodnevni planinarski izlet 11. ožujka 2023.  na Klek.

Za Klek se kaže da je kolijevka planinarstva u Hrvatskoj, mitska planina pored Ogulina o kojoj su ispripovijedane brojne legende. Taj uspavani div je bio vrelo inspiracija čak i za veliku Ivanu Brlić-Mažuranić.

Ovog puta ćemo posjetiti tu planinu u rano proljeće, kada listovi tek počinju svoj cvat, a snijeg i led se još uvijek zadržavaju na nekim mjestima.

Uspon započinjemo kraćom stazom do planinarskog doma, oko 1h hoda, pa ćemo nakon kraće pauze odlučiti tko želi nastaviti do vrha, a tko će ostati uživati u toplini doma.

Spust će potrajati malo duže, oko 3h laganog hoda uz najljepše poglede na sam vrh Kleka, isprepleten lijepim i raznolikim šumskim stazama.

Po povratku do autobusa planiran je kasni ručak kod jezera Sabljaci, te povratak u Zagreb.

Organizacijske napomene:

Polazak iz Zagreba, južni parking Nacionalne i sveučilišne biblioteke u 7:00 h,očekivani povratak u Zagreb oko 20:00h.

Moguće je da će staza biti na mjestima zaleđena, pa je obavezna oprema za takve uvjete (mini dereze, žabice), naročito za one koji žele penjati se od planinarskog doma do vrha. Na tom dijelu postoji i kratak uspon preko sajle koja zahtjeva više spretnosti i nije pogodan za one koji imaju strah od visine.

Spremanje uključuje toplu i slojevitu odjeću, planinarske cipele ili gojzerice, opremu prilagođena vremenskim uvjetima.

Na putu do vrha je planinarski dom, no ne poslužuje hranu, samo pića. Tamo će pričekati grupa koja se želi više družiti ili nije spremna za teži dio uspona, ručak iz ruksaka.

Planirani efektivni dio hoda oko 4h.

Po silasku idemo autobusom do jezera Sabljaci na okrepu, kasni ručak tko želi, ovisno o broju prijavljenih.

Cijena izleta je 18€, te dodatak za kasni ručak prema dogovoru. Uplate će se moći obaviti u Harats Pub na Dolcu od 17:00 -20:00 h  1. ožujka 2023g.

Prijave na broj telefona 0996091098, Danijel (ako je moguće iza 16h zbog posla).

Uplatom potvrđujete sudjelovanje na izletu, te svaki prijavljeni jamči da je sposoban sudjelovati na izletu i da će poštivati i slijediti upute vodiča. U slučaju nepovoljnih uvjeta organizator može izmijeniti plan izleta.

Zahvaljujemo se unaprijed na prijavama i veselimo se vašem sudjelovanju!

HPD sv. Patrik