Jedini način na koji je moguće preživjeti odlazak s Velebita je čvrsti plan i obećanje da ćemo se uskoro vratiti. Tako je nastao ovaj jesenski izlet.
U vikendu 30. rujna i 1. listopada 2023. godine HPD Sv. Patrik organiziralo je dvodnevni pohod na Zavižan u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Lijepi broj prijavljenih sudionika, najavljeno toplo bablje ljeto, vodstvo pravih poznavatelja planine Radovana i Vlade – sve je bilo na našoj strani.
U subotu smo se penjali po Velikom Zavižanu i Kosi, dozvolili vjetru da nam istjera svaku suvislu misao iz glave i srca. Nedjelju nas je sunce milovalo po Premužićevoj stazi, na Gromovači i Rossijevoj kolibi. Veterani hoda kod autobusa su ispitivali djecu hoće li moći proći sve što je predviđeno, samo da bi kasnije većinu vremena vikali za njima neka uspore i neka nas čekaju. To što mogu nožice četverogodišnje Nikoline i samo malo starijih Vida, Josipa, Samuela, Brune – na tome možemo samo zavidjeti. I iskusni i početnici su se odlično snašli i nije bilo gotovo nikakvih žrtava. Stradala je jedna kemijska olovka, jedan zeleni konopac, jedna boca rakije.
Najviše nas je razveselio vlč. Silvio Milin iz Svetog Jurja koji nam je došao slaviti misu u kapelicu sv. Ante. Rekao je kako je to prva ove godine na tom mjestu. Bilo bi lijepo da katolička planinarska društva češće sakramentalno obogate taj vrijedni sakralni prostor na planini. Neka velebitsko zvono zvoni s razlogom.
Bogati stol za večeru koji smo složili od priloga svih sudionika izazvao je veliku pažnju i stvorio od skupine poznanika sestre i braću koja zajedno blaguju.
Prije odlaska proslavili smo veliku obljetnicu koja se poklopila s našim posjetom: 70 godina od otvaranja meteorološke postaje Zavižan. Kako je baš planinarsko društvo Sv. Patrika obilježilo taj svečani trenutak, potražite među našim ostalim vijestima.
Jedini način na koji je moguće preživjeti odlazak s Velebita je čvrsti plan i obećanje da ćemo se uskoro vratiti.

Galeriju fotografija pogledajte na facebook stranici udruge Ekosspiritus.