HUM – KOTLI – BUZET – MOTOVUN – BERAM – SVETI PETAR U ŠUMI – SVETIŠTE M.B. TRSATSKE
U središnjoj je Istri u vikendu 15. i 16. svibnja 2004., u gradovima i mjestima: Hum, Buzet, Motovun, Beram i Sv. Petar u Šumi, održan dvodnevni susret pod naslovom «Lijepa li si…». Susret su organizirali HPD «Sv. Patrik» i udruga Ekosspiritus iz Samobora, a sudjelovalo je 137 planinara, članova i prijatelja društva.
Nastavak je to projekta koji je započeo u rujnu prošle godine u gradu Vukovaru, kada je organiziran vlak i posjet gradu heroju. Zamisao je vodstva mladog društva da se u projektu «Lijepa li si…» obilazi Hrvatska i upoznaje u svakom pogledu: planinarskom, kulturnom, povijesnom, turističkom…
Tako je vikend bio ispunjen upravo tim sadržajem, a sudionici su uživali u ljepotama Istre, učili o povijesti tog prostora, ali se i družili, pjevali…
Prvi grad koji se posjetio bio je Hum, najmanji grad na svijetu, gdje su sudionici razgledali kapelu sv. Jeronima i fresku iz 12. stoljeća. Slijedio je hod uz rijeku Mirnu do napuštenog sela Kotli, gdje rijeka radi kotle u kamenu, pa su tu i mnoge mlinice. Tu su mladi kroz katehezu pod naslovom «Hrvatska – domovina koju se voli», razmišljali o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj, ali i mogućnostima ugrađivanja sebe u optok života domovine.
Slijedio je nastavak u razgledavanju Buzeta, posebno župne crkve Uznesenja BDM iz 1784. godine.
Noćenje je bilo na ranču «Motovun», gdje su se sudionici družili uz logorsku vatru do dugo u noć.
Nedjelja je započela razgledavanjem Motovuna, grada filmskog festivala. Zidinama grada, uz nezaboravne poglede na dolinu, prošetali su svi sudionici, vrativši se tako u 13. stoljeće kada je opasana najstarija jezgra grada.
Gotičku kapelu kraj Berama, poznatu po fresci Ples mrtvaca iz 1474. g., razgledali su sudionici i ostali zadivljeni bogatstvom i sadržajem fresaka.
Razgledavanje Istre završilo je u Sv. Petru u Šumi i susretom s redovnicima, pavlinima, čuvarima ovog svetišta, koje čuva sliku Majke Božje koja je 1721. g. plakala krvavim suzama.
Završetak susreta bio je na Trsatu, gdje su mladi čitanjem i pjevanjem animirali večernju euharistiju.
Na kraju je izabrana i sljedeća destinacija putovanja: okolica Delnica. Sudionici su zaželjeli putovati i na otoke, pa su predloženi Cres i Lošinj, kao i Brač.
U suradnji s udrugom Ekosspiritus, HPD Sveti Patrik će organizirati jednodnevne i dvodnevne izlete u planinu, s ciljem što boljeg upoznavanja drage nam domovine.