U nedjelju, 4. 9. 2011. godine, kada smo počeli zatvarati sezonu i zaboravljati dane godišnjih odmora,  HPD Sv. Patrik organizirao je izlet na Brijune u sklopu svog redovitog projekta Nacionalnim parkovima. Krenulo se rano ujutro iz poznatih mjesta u Samoboru, Zagrebu i Karlovcu kako bi pun autobus putnika na vrijeme stigao u Fažanu i ukrcali se na brod za otok Veliki Brijun. Dočekalo nas je lijepo vrijeme i organizirano vodstvo otokom. Započeli smo panoramskom vožnjom vlakićem sa stajanjem u zološkom vrtu gdje su životinje strpljivo pozirale pred našim foto aparatima, a doživjeli smo i jedinstvenu situaciju – koze koje dolaze na šank i dobivaju naručeno.
Nakon kraće pauze upoznali smo papagaja Koka koji navodno govori, ali s nama se nije želio družiti. Načuli smo da to možda i nije loše, jer mu navodno rječnik nije baš prikladan za široke mase. Razgledali smo crkvu sa reprodukcijama mnogih zanimljivih povijesnih otkrića Istre što je bilo vrlo zanimljivo jer se pokazalo da je Ekosspiritus na dosadašnjim izletima i projektima većinu njih već susreo – u originalu. Razgled smo nastavili u dva muzeja koji postoje na otoku, prošetali kroz aleju platana i fotografirali se kraj prastare masline i već nas je ponovno čekao brod za kopno.
Popodne smo proveli u Fažani, u njenim restoranima, slastičarnama, kafićima i plažama upijajući možda zadnje sunčane zrake ovoga ljeta, jer je kratko nakon polaska počela kiša i vrijeme sličnije jesenskom. Zbog gužbe pred tunelom Učka nismo stigli na euharistiju na Trsat, ali nam je Božju riječ te nedjelje na vrlo zanimljiv način približio vjeroučitelj Željko.
Projekt “Nacionalnim parkovima…” je pri samom završetku. Znate li u kojem nacionalnom parku još nismo bili?