Održan noćni križni put župe Samobor

Drugi noćni križni put župe Samobor održan je u noći Velikog četvrtka na Veliki petak, 24. i 25. ožujka 2016., a okupio je oko 120 osoba svih životnih dobi. Noćna dionica, dugačka 14 kilometara, organizirana je pod geslom “Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!” (Mk 9, 35)
Procesija je krenula iz franjevačke crkve u 22:00 sata, a potom je obišla drevne crkve i kapele samoborske župe: Sv. Anu, Sv. Jurja, Sv. Mihalja u samom gradu, zatim Sv. Filipa i Jakova na Gradišću, Sv. Vida na Vrhovčaku i Svetu Helenu u Samoboru, a svoj je hod završila u župnoj crkvi Svete Anastazije u 6:00 sati. Mjesta molitve i razmatranje Muke Kristove bili su i križevi krajputaši, manje kapelice te mali poklonci, pilovi. Razmatranje evanđelja po Luki predvodio je domaći kapelan vlč. Josip Čulig, a dio puta i đakon Marko Čolak. Ostali molitveni dio predvodio je Radovan Librić, vjeroučitelj, a u čitanju križnog puta izmjenjivali su se sudionici procesije. Razmatran je tekst križnog puta koji je prema Djelima milosrđa napisao vjeroučitelj Radovan Librić. Pjesmu uz gitaru predvodio je Mario Blažanović, a pojedine pučke napjeve Nedeljko Pišković. Župnik vlč. Davor Štuljan dočekao je procesiju u kapeli sv. Ane i na kraju puta u župnoj crkvi, predvodeći završetak pobožnosti.
Križonoša je ove godine bio Božidar Petrić iz Bratovštine svete Helene, koja je organizirala ovogodišnji pohod u zajedništvu s bratovštinom sv. Jakova apostola, a njegov pomoćnik u nošenju križa tijekom noći bio je Miro Poljak. Pratnja su bili mladići i muškarci, bratimi i prijatelji Bratovštine sv. Helene: Krunoslav Znika, Matej Petrić, Milan Fresl, Bruno Šandor te Marko i Filip Milković.
Božidar Petrić je križ primio na prvoj postaji iz ruku Vladimira Kende, prošlogodišnjeg križonoše, te ga je nosio po nakanama svoje obitelji, Bratovštine sv. Helene i za župljane župe Samobor.
Osim spomenute bratovštine u procesiji su u svojim svečanim odjelima sudjelovali i bratimi Bratovštine svetog Jakova apostola, predvođeni predsjednikom Antom Blaževićem, suorganizatori ove pobožnosti.
Na četiri mjesta sudionicima je ponuđena okrjepa. Prvo su ih dočekale vrijedne žene Gornjeg kraja u crkvi sv. Mihalja predvođene zvonaricom Mirom Rubinić. Na Gradišću su čaj skuhali Anica i Joža Blažević, a pomagali su Miroslava Vrtarić i Velimir Vuković, član Bratovštine sv. Filipa i Jakoba. Na Vrhovčaku je čaj priredila obitelj Antuna Librića, a kraj kapele sv. Helene vrijedni članovi Bratovštine sv. Helene.
Kod nekih kapela procesiju su dočekali mještani, sudjelujući u molitvi i pjesmi, te čuvari ključeva kapela koji su ih otvorili hodočasnicima.
Osim svojih vjerskih ciljeva, procesija je htjela pokazati i vrijedno kulturno blago župe Samobor koje se čuva u sakralnim objektima, kapelama i crkvama našega kraja.
Od prošle godine, kada je održana takva prva procesija, broj sudionika se udvostručio, a sudionici su pristigli iz dvadesetak župa Zagrebačke nadbiskupije te jedan sudionik iz Zadarske nadbiskupije.
Inicijatori i organizatori ove noćne procesije križnog puta žele i nadaju se uključivanju i drugih bratovština i raduju se novim križonošima koji su se počeli zapisivati za nošenje križa u godinama koje slijede.