U Samoborskom gorju održan je u subotu 2. travnja 2016. godine obiteljski planinarski put svjetla. To je jedan u nizu takvih susreta koji se održavaju neposredno nakon Uskrsa već nekoliko godina zaredom.
Okupilo se preko trideset obitelji, te nekoliko pojedinaca koji su slavili Uskrslog Krista hodom kroz prirodu razmatrajući evanđelja u kojima se spominju Kristovi susreti s učenicima nakon uskrsnuća. Stotinjak je sudionika prošlo put od Smerovišća prema Slanom Dolu, pa drugim putem kroz Slapnicu natrag u Smerovišće, zatim nastavili prema Cerini i planinarskom domu Cerinski Vir, gdje je bila završna postaja, okrjepa i euharistija.
Euharistiju na predvodio don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije, dragi prijatelj udruge Ekosspiritus.
U homiliji, propovjednik je naglasio važnost takvih zajedništva u planini, koje potiču osobni rast u vjeri, te ohrabruju za svakodnevni život u dolini među ljudima u obitelji, poslu, te onima s ruba društva kojima treba donijeti živo evanđelje.
Hodajući Samoborskim gorjem, putem prilagođenim i maloj djeci, sudionici obiteljskog planinarskog puta svjetla zaustavili su se na pet postaja na kojima su pojedine obitelji molile krunicu te razmatranja koja je napisala Mirta Miletić. Sudionici su stigli iz udaljenijih mjesta Slavonije, Križevačkog kraja, Hrvatskog Zagorja te okolice Zagreba.
Susret je održan u prirodi, a lijepo vrijeme bilo je prava blagodat za obitelji koji su subotu proveli u lijepoj prirodi Samoborskog gorja.
Nekolikom obitelji ostalo je u druženju u planini, uživajući uz logorsku vatru te gitaru i pjesmu.