Hrvatsko planinarsko društvo svetog Patrika organizira jednodnevni izlet na planinarski dom Zavižan u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit

Izlet je planiran za subotu, 4. lipnja s polaskom iz Samobora u 6.00 sati (garaža Samoborčeka) i iz Zagreba u 6.30 sati (Ispred KD Vatroslav Lisinski). Sve informacije možete dobiti , kao i rezervirati svoje mjesto na mail: radovan.libric@zg.t-com.hr . Kad se popuni autobus, biti ćete obaviješteni o mjestu uplate izleta.
Povratak u Zagreb planiran je oko 20.00 sati

Hranu treba ponijeti u svojem ruksaku, a piće se može nabaviti u planinarskom domu.

Posjetiti ćemo planinarski dom na Zavižanu (1594 m), botanički vrt , sirarnu u Krasnom i svetište Majke Božje na Krasnom.
Za one koji nisu vični planinarenju biti će dovoljno uživati u pogledima na otoke Kvarnera, te lakšim šetnjama u okolici planinarskog doma i razgledu metorološke postaje koju vode već tri generacije članovi obitelji Vukušić.
Za planinare, planiran je uspon na Balinovac i Veliki Zavižan.

________________________________________________________________

Zavižan je jedan od najpoznatijih lokaliteta u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Na 1594 m nadmorske visine, ispod vrha Vučjak, smješten je Planinarski dom Zavižan i najstarija visinska meterološka postaja u Hrvatskoj, osnovana 1953. godine.
Prilaz domu je lagan, a od parkirališta autobusa do doma ima 15 minuta hoda.

Planinarski dom Zavižan izgrađen je na temeljima nekadašnje Krajačeve kuće sagrađene davne 1927. godine. Krajačeva je kuća za vrijeme Drugog svjetskog rata urušena te je Hrvatski planinarski savez, uz pomoć planinara iz Senja, 1951. godine započeo graditi novi planinarski dom koji je otvoren 27. 7. 1953. godine.

Krasno je jedno od naših najvećih planinskih naselja, smjestilo se na sjevernim obroncima Velebita na oko 800 m n.v., u granicama Parka prirode Velebit. Selo se sastoji od četrnaest zaselaka raštrkanih u slikovitoj Krasnarskoj dolini koja je sa svih strana okružena visokim i šumovitim strminama i vrhovima. Zaseoci većinom nose nazive po prezimenima ljudi koji ovdje žive: Vukelići, Glavaši, Anići, Devčići i dr.
Povrh sela nalazi se nadaleko poznato Svetište Majke Božje od Krasna iz XVIII. stoljeća.