Jurjevska misa na Cerini i prigodna izložba povodom 85. rođendana Evice Vlahović, najstarije članice Društva sv. Izidora Seljaka

Župa Noršić Selo i udruga Ekosspiritus proslavili su na blagdan sv. Jurja, u subotu 23. travnja 2016., 40. obljetnicu podizanja raspela u Cerini .
Svečano misno slavlje pred većim brojem vjernika predvodio je vlč. Darko Banfić, domaći župnik . Misnom slavlju prethodila je krunica koju su predmolili članovi Društva sv. Izidora Seljaka čija je adresa upravo na Cerini , u kući zajednice Ekosspiritus.
Na početku misnog slavlja župnik je izrazio svoju osobnu radost što može biti u zajedništvu proslave ove lijepe obljetnice gradnje raspela o 40. obljetnici, te slaviti misu za sve one koji su složno podigli raspelo 1976. godine, želeći među svojim vinogradima i kletima istaknuti znak ljubavi Boga, Krista.
U svojoj propovjedi župnik Banfić tumačio je evanđelje u kojem Krist poziva na bratsku ljubav, te pozvao sve prisutne na življenje kršćanske ljubavi i nasljedovanje sv. Jurja, sveca koji je Krista zavolio i živio svoj život na temeljima evanđelja.
Članovi Društva sv. Izidora Seljaka sudjelovali su na misnom slavlju u svojim narodnim nošnjama, te predvodili pjevanje tijekom euharistije.
Glavni inicijator podizanja raspela bio je Juraj Bošnjak iz Gornjeg Kraja, a zemljište je darovala obitelj Ivana Gunčića . Uz njih suglasnost su dali svi „mejaši“ koji su većinom nosili ime po sv. Jurju, pa je raspelo podignuto u čast sv. Jurju, mučeniku iz prvih kršćanskih vremena.
Ubrzo je glavni inicijator, gospodin Bošnjak, bio zatvoren od komunističkih vlasti jer se među pukom uvijek nađe protivnika vjeri. No unatoč nevoljama koje su započele nakon prve mise pred raspelom, 2. svibnja, narod se počeo okupljati svake godine na proslavu Boga i sv. Jurja u nedjelju u osmini proslave sveca. Uz manji ili veći broj vjernika, samoborski kapelani dolazili bi na Cerinu, pa je nastavio vlč. Zdravko Novak, upravitelj župe Lug i Noršić Sela, pa vlč. Damir Bačun i u novije vrijeme vlč. Darko Banfić, upravitelj župe Noršić Selo.
Od inicijatora gradnje raspela danas su živi Rudolf Hersa i Stjepan Gunčić, a dolaskom na Cerinu i obnovom stare zidanice koja je odmah do raspela brigu oko raspela preuzela je zajednica Ekosspiritus koja ga je temeljito obnovila prije nekoliko godina.
Sve prisutne pozdravio je i Radovan Librić, podsjetivši na povijest gradnje raspela i zahvaljujući svima koji se danas brinu oko uređenja okoliša raspela, te domjenku koji se jednom godišnje organizira nakon mise na Cerini. Tako su opet stanovnici Cerine, njihovi prijatelji i kumovi, mještani iz okolnih sela, te članovi Udruge prinijeli na zajednički stol delicije iz svojih obitelji da bi obogatili veliki stol zajedništva u kojem se naglašava dobra samoborska tradicija zajedničkog blagovanja.
Ovo okupljanje bila je prilika i za otvaranje izložbe posvećene Evici Vlaghović koja je pred neki dan proslavila svoj 85. rođendan, a kao titularna dopredsjednica Društva sv. Izidora Seljaka svima je omiljena i draga članica. Članovi Društva postavili su lijepu izložbu pod naslovom: „Evica Vlahović, čuvarica baštine samoborskog kraja“, zahvalivši Evici na svem njezinom trudu oko očuvanja baštine i tradicije u našem kraju.
Izložbu su postavili članovi Društva: Vlado Kenda, Tomislav Ivir, Marko Hrkač i Radovan Librić, a otvorio ju je Radovan Librić, vjeroučitelj. Izložba sadrži Evičine radove izrađene raznim tehnikama, te fotografije Evice u svim varijantama narodne nošnje koju svojim djelovanjem želi očuvati. Uz izložbu izdan je mali katalog.
Izložba je postavljena u planinarskom domu Cerinski vir, a  može se razgledati svakog vikenda do 19. lipnja 2016.
Svi okupljeni zadržali su se u zajedništvu do kasnih večernjih sati zahvaljujući Bogu na lijepom zajedništvu i međusobnom prijateljstvu.