Lijepa li si… u Istri

Putovanjem u Istru, projektom udruge Ekosspiritus i Hrvatskog planinarskog društva sv. Patrika iz Samobora,“ Lijepa li si…“ nastavila su se putovanja po Hrvatskoj koja za cilj imaju otkrivati kršćanske korijene i identiteta našeg naroda.
Eufrazijeva bazilika u Poreču bila je prva destinacija ovog putovanja, a detaljno se je osim bazilike razgledala muzejska zbirka te se je popelo na toranj bazilike i uživalo u panorami grada Poreča. Eufrazijeva bazilika u Poreču jedan je od najljepših spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju, izgrađena u šestom stoljeću na mjestu ranokršćanske crkve, a godine 1997.UNESCO ju je proglasio Svjetskom kulturnom baštinom. Nakon okrjepe putovanje se nastavilo do Monkodonje, jedne od 350 gradina dosada registriranih na području Istre. Naselje Monkodonja datira iz ranog do srednje brončanog doba, 1800 do 1200 godina prije Krista. Unutar starih zidina sudionici su imali katehezu na temu gesla susreta : „Ti si Gospodine baština moja!“ ( Ps 16 ) i u manjim grupama razmišljali o baštini našeg naroda koja je protkana kršćanstvom. Katehezu je vodio Radovan Librić, vjeroučitelj.
Noćilo se u Pazinskom kolegiju, a u nedjelju su svi putnici sudjelovali na misi svetkovine Duhova u župnoj crkvi svetog Nikole, te nastavili razgled grada upoznajući mjesto u muzeju, razgledavajući kaštel, poznatu pazinsku jamu te ostatak mlinica na rijeci Pazinčici.
Nedjeljno popodne iskoristilo se za posjet Gračišću, malom gradiću u kojem se je predstavljalo restaurirano , drveno, rezbareno raspelo koje datira iz doba romanike. Raspelo je obnovljeno u Veneciji a sudionici izleta su imali molitvi i poklon raspelu u crkvi sv. Antuna u Gračišću.
Grad Labin je bila zadnja destinacija ovog nadasve bogatog i zanimljivog putovanja. Upoznavanje mjesta započelo je u muzeju koji je smješten u palači nekadašnje obitelji Lucijani, a sve je oduševila rudarska zbirka te rudarski dio muzeja koji se nalazi u podrumu palače i vjerna je rekonstrukcija nekadašnjih rudnika koji su se nalazili u okolici Labina.
Ovo putovanje, pripremili su Vlado Kenda i Mario Blažanović, a vodič je bio Luka Vukušić , član Ekosspiritusa, rodom iz Poreča, djelatnik u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Luka je sudionike oduševio svojim načinom vođenja ovog izleta i prezentaciji kulturne baštine.
Ova putovanja specifična su jer kroz jednostavnost susreta i noćenja potvrđuju bogatstvo zajedništva svih naraštaja udruge te uče o našoj domovini koja ima bogatu povijest koja je temelj moderne Hrvatske.