Veliki broj članova odazvao se na izlet u nacionalni park Sjeverni Velebit.
Dani su ponekad toliko lijepi da se tome možemo samo čuditi!
Da, ovo je bio jedan takav dan. Dan za pamćenje. Članovi Hrvatskog planinarskog društva sv. Patrika- gotovo sve sekcije i svi naraštaji, članovi udruge Ekosspiritus te prijatelji, njih 169, prepustilo se uživanju u prelijepom, ispunjenom danu u okolici Zavižana, te kasnije u Krasnom.
Po dolasku u nacionalni park Sjeverni Velebit planinarski usponi bili su na Veliki Zavižan i Balinovac. Čudesna igra oblaka, sunca i magle izmjenjivala se tijekom uspona da bi se pogled otvorio na otoke Kvarnera i dijela Dalmacije, tek toliko da izazove divljenje svih onih koji su na strmim liticama bili prvi put. Grupe su se spojile u botaničkom vrtu te radosno krenule prema planinarskom domu pod Vučjakom gdje su ih dočekali ljubazni domaćini i prijatelji, obitelj Vukušić. Ponovno se pokazalo da je dom na Zavižanu mjesto koje osvaja svakog planinara. Položaj doma te srdačni susret s obitelji Vukušić dobitna je kombinacija koja izaziva osjećaje radosti, opuštenosti i jednostavnosti. Nakon planine grupa je posjetila i Krasno, dvije sirane te naposljetku svetište Majke Božje. Tu pred starodrevnim kipom Majke Božje, na njezin blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, misu u koju su pretočene sve zahvale za ispunjen dan te osobne nakane, predvodio je vlč. Stjepan Ivan Horvat, član planinarskog društva sv. Patrika. Vlč. Stjepan potaknuo je sve sudionike na učenje životu od Marije, Majke Božje koja se odazvala na Božji poziv. Pjesmu je predvodio Antonio svirajući na gitari već poznate duhovne šansone.
Teško je opisati ovaj planinarski izlet, ali radost ovog planinarskog susreta bila je vidljiva na svim licima koji su pred hotelom iznad svetišta u Krasnom dijelili zadnje trenutke zajedništva ovog planinarskog izleta, prije odlaska u dolinu. U svoje obitelji vratili su se planinari u kasnim večernjim satima subote, svjedočeći da je planinarstvo aktualno i danas, a mir i tišina planine osvaja one koji svoje susrete s Bogom traže na planinskim vrhuncima.
Vodiči ovog izleta: Vlado, Katarina, Anita, Tomislav, Antonio, Zvonimir, Karmela, Mihovil i Radovan mogu biti sretni što je ovako masovni izlet uspio osvojiti srca svih prisutnih.