U vikendu 8. i 9. listopada 2016. održan je 58. Planinarski križni put u organizaciji udruge Ekosspiritus. Ovaj put se oko 350 sudionika okupilo u okolici Karlovca kako bi u hodu i uz molitvu slavili Gospodina i razmišljali o svojem životu. Geslo ovoga pohoda uzeto je iz Ivanovog evanđelja: „Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.“ i upravo to je bila glavna misao na koju se u svom jutarnjem pozdravu hodočasnicima osvrnuo p. Marko Glogović u pavlinskom samostanu u Sveticama odakle je krenuo hod. Pater je govorio o svom radu na zaštiti života nerođenih i pozvao mlade da se i sami uključe, molitvom i djelovanjem, u borbu za život.
Kolona je preko manjih mjesta okolice grada Karlovca stigla do starog grada Dubovca gdje su se svi sudionici fotografirali ispod zidina i himnom pozdravili Domovinu u kojoj se taj dan slavio Dan neovisnosti. Pred kraj dana stigli smo u Nacionalno svetište sv. Josipa gdje smo, kao i mnoštvo drugih hodočasnika koji u sve većem broju obilaze to mjesto, prošli kroz vrata milosrđa kako bi nas u crkvi dočekao i pozdravio upravitelj svetišta msgr. Antun Sente. Za mlade je pripremljena topla večera, kao i omogućen smještaj u dvorani svetišta. Večernji katehetski program izveden je u obliku predstave koji su pripremili mladi iz Karlovca, na temu prolaska kroz razna vrata u našim životima, što je bio motiv pohoda, praćen i zajedničkim obilježjem – privjeskom u obliku ključa. Na euharistiju nakon predstave okupilo se mnogo ljudi, hodočasnika, domaćih župljana, kao i sudionika nekih prijašnjih križnih puteva koji sada zbog male djece ne mogu hodati, ali i dalje podržavaju ovu pobožnost.
Kao posebni gosti ovoga pohoda sudjelovali su predstavnici mladih iz Austrije – Gradišćanski Hrvati i župljani hrvatske misije u Beču, koji su bili domaćini na prošlom, 57. Planinarskom križnom putu. Volonterka koja je došla iz Latvije mladima je progovorila o Taize susretu i pozvala ih na sudjelovanje u novogodišnjem programu u Rigi.
Nedjeljni dio puta vodio nas je preko svih župa grada Karlovca – preko Banije, Centra i Novog Centra, te Švarče, gdje su nas dočekale žive župne zajednice sa svojim svećenicima, čašteći mlade i pridružujući se hodu. Kod bolnice u Karlovcu zastali smo i pridružili se molitvenoj akciji 40 dana za život. U Turnju smo posjetili Muzej Domovinskog rata gdje su se, uz domoljubne pjesme, mladi prisjetili naših branitelja i svih koji su su borili za Hrvatsku. Završetak pohoda bio je u crkvi Blažene Djevice Marije Snježne u Kamenskom gdje je propovijedao vlč. Milan Kerš. Mlade je potaknuo da češće uzmu u ruke knjižicu izdanu uz ovaj križni put s tekstom postaja koje je napisala vjeroučiteljica Katarina Pučar. Upozorio je na tekst koji tamo stoji: Traje izvanredna godina milosrđa i diljem svijeta označena su vrata na crkvama kroz koja prolazimo ne bi li dobili potpuni oprost za grijehe. Svaki naš grijeh su jedna vrata kroz koja nismo trebali proći. Svaki dolazak u jubilejsku crkvu je poništavanje tih loših izbora. Potaknuo je mlade na oprost i njegovanje međusobnih odnosa.