Dragi svi veliki i mali!
Pozivamo vas na druženje u prirodi u subotu 13.05. 2017. Svatko je dobrodošao. Potrebno je malo kondicije i puno dobre volje.

Plan izleta:

Kreće se sa okretišta Dubrave za Bidrovec. Autobus 208. Polazak autobusa je u 9:10 iz Dubrave i nalazimo se na stanici autobusa u 9h.

Vidovec- Gorščica- Gupceva Lipa – Stubica

Planinarska staza 25 (crvena desna) i staza 25A (odvojak staze 25 i označen je crvenom tankom linijom) idu iz Vidovca također prema planinarskom domu Gorščica i zaobilaze iste dvije uzvisine Pečovje i Oštrec, ali sa istočne (desne) strane. Pri ulazu ova staza ide uz vinograde i pored jedne neobične vikendice, a može se putem i vidjeti stijena s pećinom Pečovje. U podsljemenskoj zoni ove staze nalazi se izvor “Zdenčec”.

Ove staze su vrlo uređene, prilično široke, prohodne i izvrsno označene markacijama. Cijeli taj predio oko uzvisina Pečovje i Oštrec je stjenovit s nekoliko lijepih stijena i pećinica kao što je istoimena(Pećina “Pečovje”) (Mačkova pećina).

Nakon Gorščice produžili bi na Gupcevu Lipu. Gornja Stubica je zadnja željeznička stanica. Od stanice se treba malo vratiti cestom (ili pješice po pruzi) kako bi se došlo do ceste koja ide gore prema mamorijalnom centru Seljačke bune. Planinarska staza 35 počinje zapravo kod memorijalnog spomenika Seljačkoj buni. Spuštanjem po Aleji Gupčevih boraca dolazi se do glavne ceste u Gornjoj Stubici. Prelaskom ceste i nastavkom ravno po toj cesti ide se prema crkvi Sv. Juraja iza koje je višestoljetna Gupčeva lipa. Prolaskom lipe asfaltirani put nastavlja do Trga Kraljice mira i dalje prema naselju Slani Potok. Planinarska staza 34 ide dalje prema Slanom Potoku dok se planinarska staza 35 odvaja udesno i ide kasnije preko potoka prema naselju Hižakovec. Hižakovec je inače rodno mjesto Matije Gupca. Oznaku na stupu za odvajanje može se lako previdjeti jer je stara i slabo se vidi.

Nakon prolaska sela ulazi se u šumu Medvednice. Planinarska staza ide vrlo visokim šumskim usjekom i penje se najprije dosta strmo. Nakon nekoliko stotina metara put postaje ravniji. Na ovom dijelu staze planinarske oznake su dosta oskudne ili su jako stare i već izblijedile i nedostaju na nekim račvanjima.

Na jednom dijelu staze, uz put se nalazi kao limeni hangar lovačkog društva “Orao” nakon kojega slijedi račvanje staza. Iako se čini da bi logični nastavak planinarske staze bio lijevo ili desno, staza ide zapravo najlošijim dijelom, tj. sredinom po koritu potoka. Nakon otprilike stotinu metara tim koritom staza se odvaja desno gore u šumu. Tu slijedi dosta strmi uspon. Konačno staza dolazi pred planinarsko sklonište “Volarnica” na istoimenoj uzvisini.

Od Volarnice staza 35 nastavlja dalje prema Hunjki, dok odvojak staze 35A ide lijevo prema izvoru Mrzlak i planinarskom domu Gorščica.

Ako bi vecina bila za bucnuli bi se i u toplicama Jezercica. Cijena ulaznice za toplice je oko 50 kn.

Cijeli put u jednom smjeru bi trajao oko 4 do 5 sata. Povratak u civilizaciju bi bio vlakom iz Stubice oko 19 sati.

Dobro je ponijeti:

udobne hlače ( trenirku, tajice)
udobnu majicu (dugih i kratkih rukava, te tko želi može uzeti i rezervnu majicu za preskinut)
rezervne čarape
jaknu (debljina jakne: procijenite sami, ovisno o temperaturi)
ruksak
litru tekućine
nešto za pojest putem (npr: orasi, grožđice, kikiriki, sendvič, čokolada, što već volite)
čvrstu obuću (ako imate gojzerice super, ako ne neke čvrste tenisice ili gležnjače.)

Radujemo se vašem dolasku! 🙂

Kontakt: Karmela (091/532-4282) Molila bi da mi se do petka jave ljudi koji bi išli.