Treću nedjelju u svibnju, tradicionalno se na Palačniku, uz pil Majke Božje, Kraljice Hrvata, okupe hodočasnici iz svih strana, planinari , vikendaši i domaći mještani koji obrađuju okolne vinograde. Tako je to običaj od 1933. godine kad je Društvo katoličkih muževa podiglo Pil Majke Božje.
Upravo su na proštenje uputili se i članovi Društva svetog Izidora Seljaka i pridružili se većem broju pristiglih vjernika. Ovogodišnje proštenje započelo je ulaznom procesijom koju su na samom vrhu Palačnika formirali bratimi Bratovštine Kraljice Hrvata te stigli među okupljene vjernike koji su ih dočekali uz sam Pil. Svečanu misu predvodio je domaći župnik, vlč. Darko Banfić potaknuvši vjerničko mnoštvo na čuvanje vjerskih obilježja na našim bregima jer su to mjesta gdje svaki putnik Bogu može izreći molitvu i zahvalu. I upravo je velečasni Darko sve okupljene potaknuo na zahvalu za osobni život. Na kraju mise promoviran je poklič Bratovštine Kraljice Hrvata koji glasi: „Vitezovi Bratovštine Kraljice Hrvata, za Kraljicu, spremni! Kraljici vjerni!“
Na misi je pjevao zbor iz župe Rude, a u narodnim nošnjama sudjelovali su i članovi Društva svetog Izidora Seljaka koji već sedmu godinu zaredom obilaze proštenja obučeni u tradicionalnu seljačku nošnju želeći okupljene svojim primjerom potaknuti na čuvanje narodne nošnje i kršćanskih korijena.
Domaćini, članovi Bratovštine Kraljice Hrvata i Bratovštine svetog Martina pripremili su nakon mise agape za sve prisutne koji se održao na obližnjoj livadi. Pjesma i veselje odzvanjali su Palačnikom sve do kasnih popodnevnih sati a i kasnije iz kleti i vikendica razasutih uokolo.