U subotu, 21. travnja 2018. godine, održan je mjesečni planinarski izlet HPDa Sv. Patrik u relizaciji naših vodiča Ive i Tomislava Martinelli. Autobus je bio pun, a jedna obitelj naših planinara sa dvoje male djece u nosiljkama došla je čak i osobnim prijevozom. Volimo kada se za naše izlete traži mjesto više, a ako ga nema, izmisli se mjesto više.
Iako smo u najavi izleta za navedeni vrh pisali: „Ime je dobio po velikim količinama snijega koji se, unatoč blizini mora, zadržava sve do kasnog proljeća.“, iznenadio nas je upravo – snijeg! I to kakav? U velikim količinama! U kasnom proljeću… Dakle, da, na Snježniku ima snijega. Šok za planinare koji su na izlet došli u tenisicama, iako vodiči uvijek govore o gojzericama. Šok za učenike iz planinarske grupe iz Osnovne škole „Ljubo Babić“ u Jastrebarskom kojima je na dozvoli koju su roditelji potpisali stajala napomena da se ne smije ići u platnenim tenisicama… a neki su došli u platnenim tenisicama. Na posve novi nivo je dignuta ljubav prema suhim čarapama u suhoj obući.
Nakon što smo se kvalitetno iznenadili snijegom, drugo čudo prirode koje nas je iznenadilo bilo je – sunce. Nakon popikavanja po šumi kroz snijeg izašli smo na greben od trave i kamenja koji nas je doveo do vrha Snježnika i priliku za ručak i odmor. Kako smo se opustili pod vedrim nebom i suncem, velik dio ljudi doživio je prve ovogodišnje opekline. Stradale su ruke, obrazi, nosevi, vratovi… Sve nenamazano kremom za sunčanje i nepokriveno odjećom.
Nakon iznenađenja snijegom i iznenađenja suncem nije bilo druge nego da se opustimo na planinarskom domu Platak i dan završimo uz druženje i planiranje nadolazećih izleta…

Više fotografija pogledajte na facebook stranici udruge.