Dragi članovi,
pozivamo vas na planinarenje i svetu misu na Sveto Brdo na Velebitu u subotu, 15.6.2019. godine.

Ukupno sati hoda: 7 – 8

Težina izleta:

Do Dušica: K1, T1 (lagano, nezahtjevno)
Uspon na vrh: K2, T1 (otežano, nezahtjevno)

Potrebna oprema: gojzerice, štapovi (po potrebi), suhu majicu za presvući, zaštita od sunca/vjetra/kiše, min. 2-3l vode, hrana prema osobnim potrebama

Bit će to planinarski izlet, ali ćete svojim sudjelovanjem i odati počast i poštovanje svim pripadnicima Specijalne policije RH i Hrvatske vojske koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, a posebno onima koji su ratovali na Velebitu.
Oni su čuvali naš Velebit i našu Hrvatsku i kao vjernici, domoljubi i planinari ovakvi pohodi su najmanje što danas možemo učiniti da se ono što je bilo nikada ne zaboravi.

“Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.” (Iv 15,13)

PLAN POHODA:
Svi sudionici okupit će se u Svetom Roku kod pivnice Pupi, te ćemo se u 8:00h zajedno uputiti prema prijevoju Mali Alan. Ako želite popiti kavu ili čaj, svakako dođite PRIJE 8:00h. Od Malog Alana pješice nastavljamo put do Dušica gdje ćemo, nakon uspona na vrh Svetog brda, slaviti svetu misu – oko 13:00h. NA VRH IDU ONI KOJI ŽELE I KONDICIJSKI SU SPREMNI. Ostali mogu odmarati na Dušicama ili šetati po okolnim stazama i vrtačama.
Oko 14:00h predviđen je povratak prema vozilima. Prije samog povratka u Sveti Rok, stat ćemo u Egeljcu, kod centralnog spomenika zbjega Lovinčana, te uz molitvu položiti vijence i zapaliti svijeće.
Zajednički ručak imat ćemo na dvije lokacije – u Pivnici „Pupi“ – Sv. Rok i u Hostelu Sv. Rok.
Važno je napomenuti da je idejni začetnik ovog pohoda upravo naše društvo Sv. Patrik, a želja nam je bila proširiti organizaciju pohoda na druga društva i udruge, što smo i uspjeli. Ovaj pohod organizira Udruga specijalne policije „Grom“ i PD Dubovac iz Karlovca čiji su članovi bili od velike pomoći pri organizaciji prvog pohoda.

PRIJEVOZ
Kao i prošle godine, na ovaj pohod moguće je ići samo u vlastitom aranžmanu. Troškovi puta (iz Zg) po osobi ne bi trebali prelaziti 130-150 kn (4 osobe po autu).

Na sljedećoj poveznici:

https://docs.google.com/document/d/1vXx2-mJu9lCprN047UVkfkl4-8qZ7MYCDTHBjbsTHbQ/edit?usp=sharing

vozači mogu upisati svoje podatke (adresu i mjesto s kojeg polaze, ime i prezime, broj mobitela ili e-mail na koji im se zainteresirani planinari mogu javiti).
Molimo sve zainteresirane da, nakon što stupe u kontakt s vozačem, u tablicu upišu svoje ime i prezime kako bismo znali kod koga još ima mjesta u autu.
Samostalno se dogovorite oko vremena polaska i povratka, samo pazite da poštujete zajednička vremena polaska prema Svetom brdu.

Ukoliko netko ne uspije pronaći mjesto u autu preko kontakt – tablice, javite se na kontakt vodiča iz obavijesti pa ćemo vam pokušati pomoći.


Organizirani ručak koji nudimo ima cijenu od 25 kn po osobi, te vas molimo da svaka grupa (po autu) pripremi točan iznos.

PREPORUČAMO
Ako vam je prerano krenuti u subotu ujutro, postoji mogućnost noćenja s petka na subotu u Hostelu Sveti Rok ili u privatnim smještajima u prekrasnom Lovincu udaljenom svega 4 km.
Ostanite u Lici i u nedjelju. Provozajte se Majstorskom cestom od Like, uz Tulove grede, sve do mora ili osvojite Zir kojeg stalno gledate s autoceste. Na svetu misu možete u Sveti Rok (u 10h), Gračac ili Udbinu.

ZANIMLJIVOST

Sveto brdo (1751m) najmarkantniji je vrh Velebita i posljednji visoki vrh u nizu vrhova nad Paklenicom. Po visini je drugi velebitski vrh – samo 6 metara je niži od Vaganskog vrha. Na samome vrhu stoji velik metalni križ i ploča na kojoj je ispisano deset Božjih zapovijedi.

VODIČI: Zrinka i Josip Lukinić

INFORMACIJE I PRIJAVE: jopa979@gmail.com , najkasnije do 20.5.2019.

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Radujemo se vašim prijavama i zajedničkom druženju!