U utorak 22. lipnja 2022. godine članovi i prijatelji HPD Sv. Patrika putovali su na planinarski izlet u Sloveniju. Susjedna zemlja velike planinarske kulture uvijek izaziva interes jer znamo da ćemo tamo sigurno nešto lijepo vidjeti i doživjeti.

Krenuli smo na Veliku planinu u Kamniško-Savinjskim Alpama kako bi obišli najveće pastirsko naselje u Europi. Iz doline Kamniške Bistrice kreće žičara u obliku gondole koja prima i dvadesetak putnika i otvara prekrasne poglede na dolinu brzo nas dovodeći na veliku nadmorsku visinu. Nakon toga se još više prebacujemo sjedežnicama za dvoje koje nas voze tik iznad krošnji drveća i gledamo prve krave, šarene planinske livade, strme stijene u pozadini.

Nakon raznih prijevoznih sredstava na kraju smo se ipak morali osloniti i na vlastite planinarske noge što nije bilo teško jer smo napuniti oči prizorima drvenih kućica s krovovima prekrivenima tradicionalnim borovim šindrama. Svaki korak otvara nove prizore i znatiželjno istražujemo mjesto prolazeći malenim šljunčanim putevima i zaobilazimo stada krava koje slobodno šeću okolicom. Dojam smo upotpunili posjetom muzeju gdje nam ljubazna mlada dama predstavlja povijest i običaje ovih očuvanih pastirskih naselja. Kratki katehetski poticaj održan je kod kapele Majke Božje Snježne koja je podignuta na dominantom brežuljku pokraj sela. Ako i vi koji niste mogli biti na izletu želite istražiti o čemu smo razmišljali, u alatnu traku svog Internet preglednika upišite poveznicu: bit.ly/TRAZIM2022. I zatim tražite…

Dio grupe odlazi na ručak u planinarski dom gdje sjedimo na terasi, a zatim gledamo i čudimo se kako dan od sunčanoga i vrućega postaje vjetrovit, oblačan i hladan. Brzo jedemo naše juhe ili gulaše ili štrudle jer svakako moramo prije polaska obići i kućice koje nude razne domaće mliječne proizvode. S prvim kapima kiše napuštamo naselje i pješice se spuštamo pod kišnim kabanicama. Dolaskom do žičare kiša staje, oblaci odlaze i ponovno se vraća vruć ljetni dan. Sva lica visokoga brda. Sva čuda malih mjesta na velikoj planini.

Dok smo u podnožju čekali da se svi prikupimo otkrivamo najbolji domaći sladoled i upotpunjujemo ionako bogati dan. Bilo je taman dovoljno vremena da se obiđe i izvor rijeke Kamniške Bistrice u koju su samo najhrabriji usudili na vrlo kratko vrijeme umočiti noge. Svježina izvora i dubina zelenih voda nas je dugo zadržala na obalama.

Posljednja osvježenja smo pronašli u obližnjem planinarskom domu gdje su, kao i obično, nastali planovi za tjedne i mjesece koji dolaze. Sigurno ste čuli? Sve najbolje je tek pred nama…