Dječji ljetni planinarski /DEPAK kamp 8. srpanj (petak) – 10. srpanj (nedjelja) 2022.

Nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških izazova, ovog se ljeta ponovno održao Dječji ljetni planinarski/DEPAK kamp u Samoborskom gorju. Baza kampa je kao i prethodna četiri puta bio Planinarski dom “Cerinski vir”, koji se nalazi na 331 mnv, u srcu tog predivnog gorja.
Dva puna dana i dvije noći na Cerini svoju je oazu mira imalo ukupno 30 osnovnoškolske djece iz različitih dijelova grada Zagreba, Zaprešića, Velike Gorice, Samobora, Sesveta, Marije Bistrice i Gline.
Djecu su predvodila tri animatora/voditelja: Petra Pavlović – animatorica Kursilja, Mario Blažanović – voditelj Obiteljske zajednice udruge Ekosspiritus i Ante Burić – voditelj Dječje eko-planinarske akademije/DEPAKa, uz veliku tehničku pomoć predstavnika planinarskog doma: Anice Jurinjak kao kuharice i Radovana Librića, kao tajnika udruge Ekosspiritus.
Organizacijski tim za mališane je pripremio zanimljiv program sa tri bitne komponente: zdravstveno-sportski sadržaj, edukativna radionica i duhovna sekvenca. U sklopu zdravstveno-rekreacijskog dijela odrađen je petosatni izlet odlaskom do obližnjih planinarskih punktova: vrh Veliki Lipovec, bivša Šoićeva kuća, Planinarski dom Ivica Sudnik na Velikom Dolu. Edukativno istraživačka radionica napravljena je na teme poznavanja prirodnih bogatstava Lijepe Naše (nacionalni parkovi, parkovi prirode, vode i planine Republike Hrvatske), te istraživanje povijesti i znamenitosti u i oko planinarskog doma Cerinski vir. Također, u sklopu edukativno-zabavnog dijela dječica su zaigrala igru pamćenja i prepoznavanja predmeta iz domene planinarske opreme. Duhovni dio bio je posvećen meditativnoj radionici u kapelici i uz logorsku vatru, a završni dan u nedjelju Svetu misu predvodio je monsinjor Nedjeljko Pintarić, koji je djeci uoči mise na lijep i vrlo pristupačan način podario uvod u Evanđelje o milosrdnom Samaritancu.

Vikend prepun doživljaja, pozitivnih emocija, novih sklopljenih prijateljstava i produbljivanja poznanstava završio je uz čvrstu odluku kako se vidimo opet skoro na radionicama i izletima treće sezone Dječje eko-planinarske akademije, odnosno dogodine na 6. DEPAK ljetnom planinarskom kampu na Cerini.

(Ante Burić)