U subotu 10. rujna 2022. godine HPD sv. Patrik je organizirao izlet na otok Pašman. Naše druženje smo započeli posjetom Benediktinskom samostanu sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu gdje nas je dočekao o. Jozo koji nam je ispripovjedao mnoge zanimljivosti o monaškom životu u samostanu, povijesti Benediktinaca u našim krajevima te nam izrekao i nekoliko vrijednih uputa kako je život vezan uz pravila uistinu tek slobodan, te koliko nas uistinu Bog ljubi da nam je dao život a da Mu stvarno netreba ništa od nas već samo naša osobna sreća i ispunjenost.
Nakon posjeta samostanu zaputili smo se prema najvišem vrhu otoka Pašmana, V. Bokolju, koji smo ispenjali bez problema unatoč suncu koje nas je pratilo cijeli dan usprkos najavljenom kišnom danu. Nakon kraćeg odmora, podjelili smo se u dvije grupe za hod prema M. Bokolju, za one željne avanture po planinarskoj stazi punoj škrapa i pogleda na Velebit s jedne i mnoge otoke s druge strane za jednu grupu, a za drugu koja je željela uživati u laganoj šetnji uz također lijepe poglede po požarnom putu.
Kada smo svi stigli do M. Bokolja gdje nam je bio predviđen križni put već nas je čekao vlč. Markić i domaćin g. Dobroslav koji nam je otvorio kapelu Gospe od Loreta, ispripovjedao male zanimljive anegdote te nas okrijepio hladnom vodom.
Nakon kraćeg odmora krenuli smo moliti postaje križnog puta koje vode do vrha M. Bokolj i kapelice Gospe od Loreta, koji je predvodio vlč. Markić, a žene čitale dok su muškarci nosili raspelo kako je običaj.
Na vrhu smo se zahvalili Gospi za Njenu vječnu ljubav, još se na kratko divili pogledima te požurili do crkve sv. Kuzme i Damjana u mjestu Banj na sv. Misu.
Vlč. Markić je služio sv. Misu te se vrlo emotivno dotakao pokojnog vlč. Milana i nekih crta njegovog plodonosnog života na ovome svijetu te zamolio Gospodina da bude milostiv prema njegovoj duši.
Nakon sv. Mise imali smo u planu i ručak na plaži koji su nam pripremili vrijedni i stvarno darežljivi domaćini, Ružica, Klara, Lucija, Krešo… Nismo znali koja je delicija bila bolja pa smo tako probali sve, dagnje, paštetu i salatu od jadranske tune, paštašutu… Hvala im od srca za veliki trud za nas, malo mjesto s ljudima velikog srca! Pa još i kupanje, malo odmora na plaži i dan je bio odlično zaokružen te smo mogli lagano skupiti stvari i krenuti nazad za Zagreb.
Stvarno jedan lijep i ispunjen dan uz HPD sv. Patrik i uistinu veliko hvala svima koji su se potrudili da tako i bude, pekli kolače i kiflice za put, pomogli u vođenju izleta, veliko hvala i vlč. Markiću, svima koji su bili s nama…
Veselimo se našem idućem druženju na idućem izletu!
HPD sv. Patrik.