Prema pripovijesti koja još živi među pukom, stanovnicima Samobora, zemni ostaci sv. Anastazije su iz Carigrada u Zadar stigli preko našeg grada… Starom rimskom cestom koja je vijugala dolinom Lipovečke Gradne… Negdje ispod Cerine…
Ta misao poslužila je Josipu Prudeusu za pripovijest o sv. Anastaziji pretočenu, na nagovor vjeroučitelja Radovana Librića, u knjižicu pod naslovom: „A na stazi ja“ koju je udruga Ekosspiritus izdala 2005. godine povodom 1700 godina mučeništva ove svetice i zaštitnice grada Samobora.
Vodimo vas na obronke Velikog Lipovca, na Cerinu gdje ćemo Vam ispripovjediti:


L E G E N D U O S V E T O J T A Ž I
u subotu 23. rujna 2023. godine u 18.30 sati


Vratiti ćemo se u 804. godinu i u vrijeme kada su, deset godina kasnije, 814. započela prva hodočašća na grob sv. Jakova u Galiciju u Španjolskoj. Na hodočašće kreće mladić iz Velikog Lipovca…


S R E D N J O V J E K O V N I C A M I N O
Taj dan članovi Društva sv. Izidora Seljaka i Bratovštine sv. Jakova uprizoriti će dvije kršćanske legende koje za svoj cilj imaju pokazati put prema Kristu.
Održat ćemo i niz radionica, družiti se, veseliti, kušati starinska jela, popiti mešna vina… biti ćemo zajedno!

Pozivamo na Cerinu sve članove i prijatelje udruge Ekosspiritus , Bratovštine sv. Jakova i Hrvatskog planinarskog društva sv. Patrika.
Uskoro ćemo objaviti raspored radionica za koje će biti potrebna prijava, a izvesti će se ako će biti prijavljeno najmanje pet osoba za pojedinu radionicu.
Kotizacija će biti 15 eura po osobi (djeca sudjeluju besplatno), a u kotizaciju je uključena hrana i piće te izvođenje radionica.
Kroz legendu voditi će Vas kazivač i naši glumci amateri.

Detaljni program biti će objavljen na našim stranicama uz obaveznu prijavu zbog organizacije večere.


Radosno vas iščekujemo!