U nedjelju, 3. rujna 2023. godine udruga Ekosspiritus organizirala je za svoje članove i goste bogat i sadržajan program s brojnim aktivnostima.
Dan smo započeli putovanjem u Gornji Mihaljevac u Varaždinskoj biskupiji, rodnu župu svećenika Milana Kerša kojemu se ovih dana obilježava prva godišnjica smrti. U župnoj crkvi sv. Katarine molili smo srednji čas, nakon koje je vjeroučitelj Radovan Librić vodio katehezu na temu euharistije. Okupili smo se i na groblju gdje smo se uz molitvu sjećali svega lijepoga što je Milan činio u svom životu, a mnogo toga je vezano baš uz naše ciljeve djelovanja. Obitelj, s nećakinjom Valentinom koja je i pozdravila hodočasnike, pripremila je velikodušnu okrepu za sve okupljene.
Sljedeći cilj putovanja bila je župna crkva sv. Jakoba u Prelogu, bogata i raskošna građevina o kojoj nam je govorila vjeroučiteljica Anica Čerepinko. Riječ je o jednoj od lokacija koje ulaze u mrežu Camino puteva koje nanovo označavamo po Hrvatskoj.
Popodne stižemo u Mariju Bistricu kako bi obilježili 820 godina od prvog pisanog spomena hodočašća Hrvata na grob sv. Jakova u Španjolsku. U općinskoj knjižnici otvorena je multimedijalna izložba o Caminu, o čemu su govorili Tomislav Ivir, predsjednik, te Radovan Librić, tajnik udruge Ekosspiritus. Predavanje o fenomenu Camina kroz povijest i njegovoj revitalizaciji u moderno vrijeme održao je Vedran Pražen, veliki zaljubljenik u pješačka hodočašća koja je svojim djelovanjem uvelike popularizirao u Hrvatskoj. Zbivanje su podržali mnogi ugledni gosti: Juan González-Barba Pera, veleposlanik kraljevine Španjolske; Tatjana Horvatić, izaslanica ministrice kulture; Damir Galoić, izaslanik župana Krapinsko zagorske županije; Ivan Josip Milički, načelnik općine Marija Bistrica; Damir Kresić, ravnatelj Instituta za turizam; Petra Škrobot, gradonačelnica grada Samobora.
Bratovština sv. Jakova, koja djeluju unutar udruge Ekosspiritus, tom prigodom nacionalnom svetištu darovala je kameni kip sv. Jakova apostola, rad gospodina Slavka Bunića iz Ivanca, a bit će izložen u prostoru budućeg gostinjca, hodočasničkog prenoćišta. Tijekom svečanog misnog slavlja blagoslovio ga je rektor svetišta, vlč. Domagoj Matošević, uz koncelebraciju vlč. Josipa Čuliga. Članovi Bratovštine nosili su službena svečana odijela, a bio je i velik broj članova udruge koji su obukli svoje narodne nošnje. Pridružio se i mons. Nedjeljko Pintarić koji prati i podržava djelovanje udruge.
Za sve sudionike i goste udruga je pripremila agape večeru, kako bi uz druženje i razmjenjivanje dojmova zaokružili bogat dan.