Dugo željeni i planirani projekt kreće prema svom ostvarenju. Hodočasnici koji su uspjeli rezervirati svoje mjesto okupili su se na upoznavanju na Cerini, u subotu 27. siječnja 2024. godine. Susret je započeo jutarnjom molitvom u kapeli sv. Izidora Seljaka. Razmišljali smo nad biblijskim tekstom iz Lukinog evanđelja kojega Crkva preporuča kao temeljni zadatak u pripremnoj godini jubileja: „Gospodine, nauči nas moliti“ (Lk 11, 1). Ta rečenica, kao i papino geslo da svi budemo „hodočasnici nade“ vodit će nas kroz naše hodočašće.

Proprefekt Dikasterija za evangelizaciju nadbiskup Rino Fisichella govoreći o toj pripremnoj godini naglasio je: „Ne radi se o godini s posebnim inicijativama; nego o povlaštenom vremenu u kojem ponovno otkrivamo vrijednost molitve i potrebu svakodnevne molitve u našem kršćanskom življenju; kako moliti, i prije svega kako odgajati za molitvu danas, u doba digitalne kulture, tako da bude učinkovita i plodonosna“.

Vjerujemo da će naš put u Rim biti baš takvo povlašteno vrijeme. U blagovaonici planinarskog doma „Cerinski vir“ o planovima su govorili Katarina, Tomislav, Julije i Radovan. Predstavili smo Franački put koji ćemo pratiti 113 kilometara kroz hod u pet dana, nakon toga tri dana boraviti u samom Vječnom gradu. Planiramo bolje upoznavati razne oblike tradicionalne kršćanske molitve, te uz hod i žrtvu prinijeti Bogu osobne nakane koje nas vode na Put.

Predstavili su se i svi hodočasnici, govoreći o motivima koji su ih doveli u naše zajedništvo. Nakon ručka dogovoren je sljedeći pripremni dan koji će biti u prirodi, uz hodanje, kako bi uz molitvene, započeli i kondicijske pripreme. Zajedno se veselimo srpnju i polasku na ovo putovanje prema gradu koji će sigurno otvoriti svoja vrata hrvatskim hodočasnicima.

Zanimljivosti o putu koji planiramo, a koje vas mogu potaknuti da i sami uoči jubileja ostvarite možda slični projekt možete istražiti u prezentaciji na poveznici: